Gemeente zaait verwarring met parkeeradvies voor fietsers

Bestickering met parkeeraanwijzingen voor fietsers zorgde vorige week voor veel verwarring rond het Spui. “De stickers werden als dwingend ervaren, maar dat was niet de bedoeling.”

Door

Ze waren er opeens, begin vorige week: groene stickers op straat voor de Centrale Bibliotheek met ondubbelzinnige parkeeraanwijzingen voor fietsers. Langparkeerders dienden hun rijwiel in de kelder aan Spuiplein te plaatsen, fietsen die binnen een uur weer weg zouden zijn, mochten ook buiten staan, zo stond duidelijk op de straatstenen gedrukt. En wat als fietsers hun tweewieler langer dan een uur in de buitenstalling plaatsten? Niets, blijkt uit een reactie van de gemeente Den Haag, die de stickers deze week weer verwijderde.

De groene lijnen op de straatstenen die vergeefs proberen de parkerende fietser in de richting van de fietsenstalling te dirigeren, zijn het enige overblijfsel van de gemeentelijke stickercampagne.

Als Olaf Weller op een regenachtige dinsdagmiddag zijn fiets buiten parkeert voor een snelle boodschap bij de Ekoplaza, denkt hij er niet aan zijn fiets binnen te stallen. “Ik wist om eerlijk te zijn niet eens dat hier een fietsenstalling is, maar anders had ik hem er zeker niet neergezet. Het is veel te ver. En het is gemakkelijker om hem hier buiten te zetten. Soms zet ik hem ook voor de winkel aan een paal vast. Dan wordt er door de gemeente een label op mijn fiets geplakt, maar als ik hem binnen een halfuur weghaal, wordt hij niet meegenomen.”

Lege stallingen

De actie van de gemeente was in eerste instantie niet gericht op kortparkeerders als Weller, maar op mensen die hun fiets voor langere tijd willen stallen. De bestickering maakte alleen niet duidelijk of de fiets na een uur ook verwijderd zou worden, of dat overtreding van de tijdslimiet onbestraft zou blijven.

 

Ik heb me enorm over die stickers verbaasd en vind het overdreven regelzucht.
Jos de Jong (Fietsersbond Den Haag)

“De boodschap om de fiets bij meer dan zestig minuten in de fietsenkelder te plaatsen was geen regel, maar een advies. Helaas werd dit advies als nogal dwingend ervaren, daarom zijn de stickers weer verwijderd,” zegt een woordvoerder van de gemeente. Het idee van het initiatief was om de aanwezigheid van de stalling aan het Spuiplein prominenter in beeld te brengen en de parkeerder over te halen de fiets ook eens binnen te zetten. “Nu zijn de stallingen vaak half leeg en staat het buiten overvol. Dat is zonde.”

Geen oplossing

De Fietsersbond Haagse regio was ook verbaasd over de stickers, zegt voorzitter Jos de Jong. Toen het in eerste instantie op nieuwe regelgeving leek, besloot de Fietsersbond van zich te laten horen. “Ik heb me enorm over die stickers verbaasd en vind het overdreven regelzucht. Volgens mij is er geen andere plek waar dit soort regels gelden en die moeten dan ook weer gehandhaafd worden. Dat is onhandig en onnodig.”

Volgens De Jong moet er vooral plek gecreëerd worden waar de fiets geplaatst kan worden, dan lossen problemen als deze zich vanzelf op. “Als het aan mij ligt, bestemmen we een verdieping van de parkeergarage onder de Grote Marktstraat waar nu auto’s staan, voor fietsen en fietsers. Het moet natuurlijk wel van twee kanten komen en mensen moeten niet zomaar overal hun fiets neerzetten. Maar het plaatsen van stickers met zestigminutentermijnen is absoluut niet de oplossing.”

De gemeente benadrukt nogmaals dat het niet verboden is de fiets voor lange tijd buiten te laten staan. “Die zal dan zeker niet weggehaald worden.” In de toekomst zal vooral worden geïnvesteerd in betere promotie van de fietsenstallingen. Regels voor kort en lang parkeren komen er niet.

Een uitbreide versie van dit artikel van journalist Tijmen van der Born verscheen in de krant van 19 augustus 2021. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van