HTM wil aanrijdingen verminderen met ‘remhulp’

De HTM gaat dit jaar beginnen met het testen van een ‘remhulp’. Alle nieuwe stadstrams worden uitgerust met een slim detectiesysteem dat bestuurders helpt aanrijdingen te voorkomen.

Door

Aan de voorkant van de tram komen een radarsensor en een speciale camera die detecteren of er grote obstakels op het spoor liggen. Als dit het geval is, waarschuwt de nieuwe techniek de trambestuurder met een geluidssignaal en een knipperlicht. Als de bestuurder niet bijtijds reageert, kan het systeem de tram ook zelf afremmen.

“Een tram heeft vanwege zijn zware gewicht een twee tot drie keer langere remweg dan een auto. Snel remmen voor een voertuig dat de doorgang blokkeert, voorkomt verkeersslachtoffers en schade,” legt een woordvoerder van de HTM uit.

Eerste vervoerder met remhulp

De vervoerder testte het slimme detectiesysteem al eerder zonder reizigers. Als laatste onderdeel van de testfase gaat de HTM de remhulp nu gebruiken op trams mét passagiers. Als de ervaring positief is, wil de vervoerder nog dit jaar alle grijs-rode stadstrams uitrusten met het nieuwe systeem. Daarna wordt beslist of de RandstadRail ook een detectiesysteem krijgt. De HTM is de eerste vervoerder in Nederland die gaat werken met de remhulp.

 

Standaardportret
Bekijk meer van