Donderdag en vrijdag staking streekvervoer, HTM rijdt wel

Chauffeurs in het streekvervoer leggen donderdag 19 en vrijdag 20 januari het werk neer. Vakbond FNV kondigde deze staking aan. Het gevolg is dat er minder bussen van EBS en Arriva van en naar Den Haag rijden. Het stadsvervoer (HTM) en de NS-treinen rijden wel.

Door

Inzet van de staking is een betere cao. De onderhandelingen hierover tussen Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en FNV zijn mislukt. De partijen zaten in de nacht van dinsdag op woensdag tot diep in de nacht om de tafel, maar konden niet tot een akkoord komen. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, legt uit: “Wij zijn diep teleurgesteld over de bereidheid van de werkgevers om tot een goede cao te komen. Er zit nu helaas niets anders op voor onze leden dan het werk neerleggen.”

FNV wilde een loonsverhoging gelijk aan de inflatie en maatregelen om de werkdruk fors te verlagen. VWOV verklaarde dat de vakbonden ondanks een ‘bovengemiddeld hoog loonbod’ van acht procent het overleg hebben afgebroken. Van der Gaag ziet dat anders. ‘De werkgevers komen helaas niet verder dan acht procent loonsverhoging, dat betekent dus dat mensen met deze inflatie flink minder boodschappen kunnen doen. Ook doen de werkgevers te weinig om de werkdruk te verlagen. Te absurd voor woorden.’

Hinder

Voor Den Haag betekent dit dat de bussen van EBS en Arriva donderdag en vrijdag minder of helemaal niet van en naar de stad zullen rijden. Hoeveel medewerkers meedoen aan de staking en hoe groot de hinder precies wordt, is nog niet bekend. Vervoerder EBS verklaart op de eigen website: ‘Hoeveel bussen er wel of niet rijden, weten we pas op de dag zelf. We adviseren je daarom om op donderdag en vrijdag te kiezen voor ander vervoer. Of om thuis te werken als dat kan. Hou er in elk geval rekening mee dat bussen uit kunnen vallen, of niet op tijd rijden.’ Ook vervoerder Arriva roept reizigers op om ‘gebruik te maken van ander vervoer.’

Vakbondsbestuurder Van der Gaag begrijpt dat de twee stakingsdagen voor overlast voor het publiek zorgen. “Onze leden staken liever niet. Ze weten dat veel mensen afhankelijk zijn van het ov, maar de werkgevers laten ze geen keus. De leden leggen donderdag 19 en vrijdag 20 januari het werk neer. Om zo de werkgevers te dwingen naar ze te luisteren.’

Onder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 mensen. De vorige cao, die de leden van de FNV voor de zomer verwierpen, liep 31 december 2022 af. De werknemers van de HTM vallen onder een andere cao, daarom rijden de trams en stadsbussen wel gewoon.

Streekvervoer EBS en Arriva

Het streekvervoer in en rond Den Haag wordt hoofdzakelijk verzorgd door EBS. Deze van oorsprong Israëlische vervoerder rijdt onder meer lijndiensten tussen het Centraal Station en Wassenaar, tussen Leyenburg en het Westland en tussen de Haagse binnenstad en Delft. Arriva rijdt ook een aantal ritten in de Haagse regio. Onder meer van Den Haag Centraal naar Waddinxveen en Oegstgeest.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van