Verhuurders prostitutiepanden aangepakt door Raad van State

De eigenaren van panden aan de Scheepmakersstraat, de Weteringkade en de Pletterijstraat staan onder verscherpt toezicht. Komt daar in de toekomst illegale kamerverhuur voor en verhuur voor prostitutie, dan kunnen ze een regen aan boetes verwachten. Een boete van 10.000 euro staat al vast.

Door

Dit is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State. De Raad stelde woensdag in een hoger beroep de eigenaren verantwoordelijk voor een reeks overtredingen van geldende regels. In twee van hun panden werden prostituees aangetroffen die verklaarden dat ze de woningen voor enkele vakantiedagen via internet hadden gehuurd. In een ander pand was ook sprake van ‘vakantieverhuur’.

De Haagse rechtbank maakte al eerder korte metten met de eigenaren. Vakantieverhuur mag van de gemeente alleen als het gaat om tijdelijke verhuur van een pand waarin men zelf woont. Een ander pand werd onterecht gebruikt voor short stay. Ook dat is tegen de regels, omdat dit pand een woonbestemming heeft. De gemeente ziet short stay niet als wonen. “We zijn zuinig op onze woningvoorraad en doen er alles aan om die te behouden,” stelde de woordvoerster van de gemeente.

Raad van State

De eigenaren vinden dat de panden op een reguliere wijze door reguliere huurders werden gebruikt. Die hadden hun woonruimte vervolgens beschikbaar gesteld voor vakantiehuur. De eigenaren gaven wel toe dat de tijdelijke verhuur voor prostitutie in strijd met de regels was. Maar ze hadden ondanks regels voor hun huurders en toezicht toch niet kunnen voorkomen dat prostituees in hun panden terechtkwamen.

 

We zijn zuinig op onze woningvoorraad en doen er alles aan om die te behouden.
Woordvoerster gemeente Den Haag

 

De Raad van State neemt ze dat toch kwalijk. De eigenaren kwamen niet met een aannemelijk verhaal. Aangevoerde huurcontracten zijn volgens de Raad twijfelachtig, omdat van die huurders in de woningen geen persoonlijke spullen waren aangetroffen. En het verweer van een van de eigenaren dat hij niet zelf de overtredingen heeft begaan, veegt de Raad ook van tafel. “Hij heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij regelmatig heeft gecontroleerd waarvoor de woningen werden gebruikt. Er was alle aanleiding om dat wel te doen.”

De gemeente had al eerder opgetreden tegen hem, omdat in een van zijn panden prostituees waren aangetroffen. Door het ontbreken van goed toezicht ziet de Raad de eigenaren zelf als overtreders.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van