Verborgen geheimen komen in Passage aan het licht

De oudste winkelgalerij van Europa kent een lange geschiedenis. In de rondleidingen vertellen gidsen over de vondsten uit kelders en verhalen van vroegere bewoners.

Door

Of de Haagse Passage de mooiste winkelgalerij is van Europa? Daar zullen ze in Milaan en Brussel vast nog wel een robbertje over willen vechten. Maar dit rijksmonument – dat voor de notabelen naar Parijs’ voorbeeld werd gebouwd – is wel de oudste winkelpassage in Europa. In 2020 bestond het Haagse icoon 135 jaar. Tijd voor een groot feest, dachten de winkeliers toen nog. Er werd een team opgericht dat in de archieven dook. “Daar kwam veel moois uit,” vertelt Priscilla Griffioen, marketingmanager van de Passage. Het feest kwam er niet vanwege corona, maar wel een boek en later ook rondleidingen – die steevast zijn uitverkocht. Griffioen: “Het zijn vooral Hagenaars zelf die erop afkomen. Mensen delen tijdens de toer vaak hun herinneringen met de gids waardoor ons verhaal nog completer wordt.”

Tijdens de nieuwe rondleidingen (in december en januari), waarbij je boven de winkels een kijkje mag nemen, is er nu ook een speciale expositieruimte ingericht met onder meer de originele glas-in-loodletters van het bioscoop Passage Theater, dat in 1986 plaatsmaakte voor het huidige Novotel. “De tweede ‘T’ in het woord theater ontbreekt, we hebben overal gezocht, maar helaas is ie nog altijd spoorloos.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Kinderen van familie Waanders en Jansen op het dak van de Passage. | Foto: Privécollectie

Wat er wel uit de kelders en archieven kwam: krantenartikelen, historisch beeldmateriaal, maar ook violen en drieduizend (!) hoedjes. Veel van die hoedjes, afkomstig uit de drie etages tellende hoedenwinkel Ladies Paradise, werden afgelopen augustus als een halssnoerketting aan het plafond van de Passage gehangen. Bij Ladies Paradise, dat 22 jaar geleden zijn deuren sloot, schafte menig Tweede Kamerlid een hoed aan voor Prinsjesdag. Ook koningin Juliana en koningin Beatrix behoorden tot de clientèle.

Drie armen van de Passage

De oorspronkelijke passage uit 1885 loopt van de Spuistraat naar het Buitenhof. Het oudste gedeelte (naar de Spuistraat en het Buitenhof) is gebouwd naar een neorenaissance-ontwerp van de architecten Herman Wesstra jr. en J.C. van Wijk. In 1929 kwam er nog een ‘derde’ arm bij, die naar de Hofweg loopt.


Het oudste gedeelte (naar de Spuistraat en het Buitenhof)
is gebouwd naar een neorenaissance-ontwerp.

Het expressionistische ontwerp van Jos Duijnstee is strakker dan de andere twee ingangen. In dit nieuwe gedeelte zit sinds 2014 Hop & Stork, een chocoladeatelier en koffiebar. Daar krijg je koffie en een proeverij als je voor een culinaire rondleiding kiest. Aansluitend volgt een lunch bij de overburen van Gallery61.

Griffioen laat ook nog wat privéfoto’s van winkeleigenaren zien, die destijds vaak boven hun winkel woonden. Een van de opmerkelijkste kiekjes is die van de familie Waanders die boven op het dak van de Passage een eigen dakterras hadden gecreëerd (zie hierboven), met zelfs een schommel voor de kleine. Familie Jansen en Waanders was eigenaar van Hotel Du Passage (nu de Apple Store). Griffioen: “Het ziet er best gezellig uit zo, die mensen op het dak. Met een mooi uitzicht over de stad natuurlijk. Maar qua veiligheid zou dat nu ondenkbaar zijn.”

Meer informatie: www.depassage.nl/shop

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van