Deutsche Bank stort zich op Haagse huizenmarkt: 2000 woningen in Duitse handen
Deutsche Bank heeft in korte tijd ruim tweeduizend Haagse woningen gekocht. Hiermee is de bank een van de grootste commerciële huisbazen van de stad.
Ten minste 2072 Haagse huurwoningen kwamen in de afgelopen tweeënhalf jaar in Duitse handen, blijkt uit onderzoek van Den Haag Centraal. Het vastgoed is aangekocht door investeringsfondsen van DWS Group, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Deutsche Bank heeft een meerderheidsbelang in het beursgenoteerde bedrijf, dat 833 miljard euro aan vermogen beheert.
Het merendeel van de aangekochte woningen staat in Laakkwartier-Spoorwijk (45 procent) en Rustenburg-Oostbroek (12 procent), wijken waar de leefbaarheid onder druk staat. Hier hebben het opkopen van woningen en misstanden de afgelopen jaren ‘een hoge vlucht’ genomen, zegt wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen). “Het zou goed zijn als DWS de kans aangrijpt om deze woningen kwalitatief te verbeteren en te verduurzamen zodat de wijken erop vooruitgaan. De gemeente gaat hierover in gesprek met DWS.”
Bekende beleggers
De woningen zijn gekocht van bekende vastgoedbeleggers, onder wie Dennis B., voormalig partijsponsor van Hart voor Den Haag en als zodanig medeverdachte in het strafproces tegen oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Samen met zijn zakenpartners verkocht hij twee jaar geleden 1480 woningen aan DWS voor 275 miljoen euro.
We zijn niet meer gericht op Den Haag dan op de rest van Nederland
Of de verkoop van zijn vastgoed samenhangt met de strafzaak, wil B. niet zeggen. “Daarover worden nu geen uitspraken gedaan,” laat zijn advocaat weten. “Wel kan ik zeggen dat door toedoen van het Openbaar Ministerie de zakelijke belangen van mijn cliënt zeer zijn geschaad en dat deze het zakendoen in hoge mate heeft belemmerd en bemoeilijkt.”
De Amsterdamse belegger Victor van Bommel verkocht vorig jaar 375 woningen aan de Duitsers. Hij is gevraagd om een toelichting, maar heeft niet gereageerd.

Infographic: hansfresen.vormgeving
Geen speciale reden
Hoewel DWS ook elders in Nederland investeert, staat het overgrote deel van haar vastgoed in Den Haag. Dat heeft geen speciale reden, zegt een woordvoerder. “We zijn niet meer gericht op Den Haag dan dat we dat op de rest van Nederland zijn.” Het Duitse bedrijf heeft van vrijwel alle woningen de huur verhoogd, wat in lijn is met de wet. Daarbij zegt DWS zich te houden aan het puntensysteem waarmee de maximale huurprijs wordt bepaald.
Volgens de Duitse belegger maakt verduurzaming deel uit van de investeringsstrategie. “We hebben tot dusver meer dan zestig appartementen volledig gerenoveerd,” aldus de woordvoerder. Hierbij is het bedrijf afhankelijk is van de medewerking van verenigingen van eigenaars (vve’s). Sommige maatregelen, zoals nieuwe vloeren, kunnen pas worden uitgevoerd als een woning leegstaat. Dit ziet wethouder Balster ook in. “Verbeteren en verduurzamen van woningen neemt tijd in beslag.”
Buitenlands geld
De Nederlandse vastgoedmarkt is in trek bij buitenlandse investeerders. Zeven jaar geleden, toen de huizenmarkt nog in het slop zat, ging toenmalig woonminister Stef Blok (VVD) de boer op om beleggers van buiten te verleiden in Nederland te investeren. Grote buitenlandse investeerders zijn onder meer Heimstaden uit Zweden, Patrizia uit Duitsland en CBRE uit de Verenigde Staten.
Het omstreden Blackstone is in Nederland een kleinere speler dan DWS
Inmiddels heeft de publieke opinie zich gekeerd tegen vastgoedbeleggers. Vooral tegen particulieren die koopwoningen opkopen om te verhuren (‘buy-to-let’), maar ook meer institutionele partijen worden gewantrouwd. Met name de entree van het Amerikaanse investeringsfonds Blackstone, dat de reputatie van geldwolf heeft, deed onlangs veel stof opwaaien. Maar in aantallen (bijna 1800 woningen, merendeels in Amsterdam) is Blackstone in Nederland een kleinere speler dan DWS.
Lees deze week in de papieren editie van Den Haag Centraal de grote reconstructie ‘Haagse huizen, Duitse duiten’. Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.