Haagse huizenprijzen dalen na jaren van gekte

De huizenprijzen in de regio Den Haag zijn de afgelopen drie maanden met 6,9 procent gedaald. Na jaren van fikse prijsstijgingen lijkt het kantelpunt bereikt.

Door

Dit blijkt uit de voorlopige kwartaalcijfers die makelaarsbond NVM donderdag heeft gepubliceerd. De Haagse daling is harder dan landelijk, waar de prijzen gemiddeld met 5,8 procent afnamen. Sinds de jaren zeventig zijn de woningprijzen niet in zo’n korte tijd zo hard gedaald.

De prijscorrectie volgt na jaren van overhitting op de woningmarkt. Sinds 2015 zijn de prijzen waarvoor woningen in Den Haag worden verkocht zelfs verdubbeld, zo lieten kadastercijfers deze zomer zien.

Rente en inflatie

Belangrijkste verklaringen voor de ommekeer zijn de gestegen hypotheekrente en de hoge inflatie. Hierdoor kunnen kopers minder lenen bij de bank. De hoge energierekening in het bijzonder drukt zwaar op de maandlasten, die worden meegewogen in de hypotheekberekening.

Vergeleken met een jaar geleden bleven de woningprijzen in de Haagse regio gelijk. Volgens de voorlopige cijfers – met de nadruk op voorlopig – waren kopers afgelopen zomer gemiddeld 437.000 euro kwijt voor een woning in Den Haag, Rijswijk, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer of Pijnacker-Nootdorp.

Meer aanwijzingen

In de NVM-cijfers zitten meer aanwijzingen dat de markt kantelt. Zo is het aantal transacties verder gedaald (5 procent ten opzichte van een jaar geleden), duurt het langer voordat een woning wordt verkocht (gemiddeld 31 dagen, in plaats van 23 dagen een jaar geleden) en is het aanbod flink toegenomen. Eind september stonden ruim 1800 woningen in de regio te koop, ruim twee keer zoveel als een jaar geleden.

Ook in andere grote steden lagen de koopsommen deze zomer lager. Volgens de makelaarscijfers daalden de prijzen in de regio Amsterdam zelfs met 7,6 procent, in Rijnmond (Rotterdam en omgeving) met 4,5 procent en in Utrecht met 6,4 procent.

De afgelopen jaren heeft het gemeentebestuur maatregelen genomen tegen vastgoedbeleggers, die in sommige wijken veel woningen opkochten om te verhuren. Sinds maart geldt in Den Haag een opkoopbescherming voor woningen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. (Voor het idee: de gemiddelde WOZ bedroeg op 1 januari 312.000 euro.) Kopers mogen zo’n woningen de eerste vier jaar niet verhuren, behalve aan familie.

Standaardportret
Bekijk meer van