Haagse huizenprijzen blijven stijgen, verdubbeld sinds 2015

De huizenprijzen in Den Haag blijven stijgen. Kopers telden afgelopen drie maanden gemiddeld 473.615 euro neer voor een woning.

Door

Dit blijkt uit woningmarktcijfers die het Kadaster en het CBS vandaag naar buiten brengen. Daarmee zijn de huizenprijzen met 14 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Wel lijkt de prijsstijging af te vlakken. Vergeleken met het eerste kwartaal was de doorsnee koper ‘maar’ 1,8 procent duurder uit.

In zeven jaar tijd zijn de huizenprijzen in de stad verdubbeld, laat de prijsindex van het Kadaster zien. Deze index, die net als bij inflatie de prijsontwikkeling van een representatief ‘boodschappenmandje’ volgt, is nu de 200 gepasseerd. Dat wil zeggen: sinds 2015, het referentiejaar, zijn woningen twee keer zo duur geworden. Destijds waren kopers gemiddeld 231.000 euro kwijt voor een woning in Den Haag.

 

 

De gegevens van het Kadaster zijn completer dan de cijfers die de makelaarsvereniging NVM onlangs publiceerde, maar lopen wel achter op de werkelijkheid. Het Kadaster registreert een verkoop pas na de overdracht, doorgaans twee à drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst.

Ongelijk verdeeld

Die prijsverdubbeling is ongelijk verdeeld over de stad, blijkt uit een analyse van gemeentecijfers door deze krant. De prijzen stegen het hardst in de goedkopere wijken op het ‘veen’, zoals Transvaal en Laak. Hier namen de vierkantemeterprijzen sinds 2015 met 116 procent toe, terwijl huizen in de Vogelwijk en de Archipelbuurt ‘slechts’ anderhalf keer zo duur werden.

 

 

De prijsexplosie is deels te verklaren doordat we in dezelfde tijd meer zijn gaan verdienen en de hypotheekrente tot een historisch dieptepunt zakte, waardoor maandlasten lager uitvallen en kopers meer kunnen lenen van de bank. Alleen, dat geldt ook voor EU-landen waar huizen níét twee keer zo duur zijn geworden. Die verdubbeling is ‘made in Holland’, aldus Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.

Is er met een oorlog, een energiecrisis, economische onzekerheid en stijgende rentes een kantelpunt bereikt? In westerse landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië stagneren de prijzen al, of ze dalen zelfs. Bijvoorbeeld in Toronto, waar woningen sinds februari 14 procent goedkoper werden. Maar Jan Kokje, voorzitter van NVM Haaglanden, verwacht dat niet voor Den Haag. “Ik heb nog niet het idee dat de prijzen naar beneden gaan, laat staan dat het instort.”

Meer aanbod

Wel viel er de afgelopen maanden meer te kiezen, ziet de NVM. In de Haagse regio stonden 63 procent meer woningen te koop dan in het eerste kwartaal. “Dat ruimere aanbod is prettig,” zegt Kokje. “Kopers kunnen daardoor iets meer nadenken. Het is geen broodje kaas dat je koopt.” Woningen trekken ook minder kijkers en biedingen, merken Haagse makelaars, maar uiteindelijk wordt alles verkocht.

 

 

Niettemin zien sommige verkopers de bui al hangen, zij stellen hun vraagprijs naar beneden bij. In de afgelopen drie weken zijn zeker 77 woningen in Den Haag afgeprijsd, blijkt uit gegevens van Jaap.nl. Dit was een jaar geleden ondenkbaar. Gemiddeld is de oorspronkelijke vraagprijs met 6,6 procent verlaagd, wijst een analyse uit.

Reden voor zulk paniekvoetbal is de hypotheekrente, die dit voorjaar plots omhoogschoot. De gemiddelde vaste rente voor tien jaar ligt nu rond de 4 procent. Dat is historisch nog altijd aan de lage kant, maar het is beduidend meer dan de 1,4 procent die de banken afgelopen najaar rekenden. Voor starters is deze situatie – dure huizen én hogere rentes – het slechtste van twee werelden.

Huren stijgen ook

Ook huren is in zeven jaar tijd flink duurder geworden. In de vrije huursector liggen de prijzen nu 28 procent hoger dan begin 2015, blijkt uit cijfers die verhuurplatform Pararius vorige week publiceerde. Gemiddeld betaal je in Den Haag 17,30 euro per vierkante meter per maand. Dat is aan de prijs, maar nog niet zo kostbaar als in Utrecht (20 euro) en Amsterdam (24,70 euro).

 

 

In de sociale sector zijn huurders beter beschermd tegen de grillen van de woningmarkt. Hier is de wachttijd de grootste hindernis. Na een inschrijving duurt het jaren voordat je aan de beurt komt. Op een sociale huurwoning in Den Haag moest je vorig jaar gemiddeld zes jaar en twee maanden wachten, meldt Sociale Verhuurders Haaglanden desgevraagd. Dit jaar ziet het er beter uit, zegt een woordvoerder van Staedion. Volgens de voorlopige cijfers bedroeg de wachttijd tot dusver vijf jaar en twee maanden.

Dit is een ingekorte versie van de grote woningmarktanalyse uit de papieren editie van Den Haag Centraal. Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van