Den Haag legt kamerverhuur aan de ketting met quotum

Het stadsbestuur gaat de ‘verkamering’ van woonwijken beteugelen met een quotum. In wijken waar 5 procent van de woningen per kamer wordt verhuurd, mag er niets meer bij.

Door

Ook komt er een stop op verkamering in wijken die gelden als ‘kwetsbaar’ of ‘goedkoop’. Een vergunning wordt verplicht vanaf drie bewoners (nu is dat vier), waarbij de gemeente extra eisen gaat stellen aan geluidsisolatie en woonoppervlak. Dit staat in het voorstel dat wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) deze donderdag naar de gemeenteraad stuurt.

De praktijk van verkamering – het ‘opknippen’ van woningen om die per kamer te verhuren – is doorgeslagen, vindt de politiek van links tot rechts. Een initiatiefvoorstel van de ChristenUnie, GroenLinks en Hart voor Den Haag/Groep de Mos om de wildgroei te stuiten werd deze zomer unaniem aangenomen.

 

Woonruimte wordt in steeds kleinere vorm verhuurd
Martijn Balster, wethouder

 

“Meer en meer mensen zien een verdienmodel in kamerverhuur,” constateert Balster. “Woonruimte wordt in steeds kleinere vorm verhuurd. Dat gaat ten koste van betaalbare woningen en de leefbaarheid.” Bewonersorganisaties klagen al jaren over parkeerdruk, overlast, afval en overbewoning. Ook lijdt de sociale cohesie onder het vertrek van gezinnen, die plaatsmaken voor passanten.

Aan het raadsvoorstel ging een noodgreep vooraf. In maart kondigde het stadsbestuur een tijdelijk verkameringsverbod af in tien ‘goedkope’ wijken. Dat ging de gemeenteraad niet ver genoeg, waarop het verbod werd uitgebreid naar de hele stad. Sinds juni worden alle vergunningsaanvragen afgewezen.

Quotum voor verkamering

Met het nieuwe beleid, dat in april moet ingaan, legt het stadhuis verkamering definitief aan de ketting. Op plekken waar kamerverhuur boven het quotum uitkomt, zal de gemeente geen vergunningen meer afgeven – een idee uit het initiatiefvoorstel. Op basis van de jongste cijfers (uit 2019) zijn dit zeventien wijken. Daaronder achterstandswijken als Transvaal en Moerwijk, maar ook yuppenbuurten als Regentes-Valkenbos en het Zeeheldenkwartier.

verkamering

Volgend jaar, wanneer de gemeente de percentages opnieuw vaststelt, vallen vrijwel zeker meer wijken af. Voor kwetsbare buurten geldt sowieso dat er geen kamers bij mogen, zegt Balster. “Op plekken waar de leefbaarheid al onder druk staat en veel goedkope woningen zijn, versterkt verkamering de neerwaartse spiraal. Die willen we doorbreken.”

Onder meer in Scheveningen, Waldeck en Mariahoeve is nog ruimte voor nieuwe kamerbewoning. Daarvoor gelden wel strengere eisen. Zo moet iedere bewoner over minstens achttien vierkante meter gebruiksoppervlakte beschikken. Dat is nu twaalf. “Zo voorkomen we dat mensen amper leefruimte hebben,” aldus de wethouder. “Kleine kamers zijn een reden dat arbeidsmigranten vaak op straat hangen.”

Buy-to-let

Met de opkomst van particuliere vastgoedinvesteerders is ‘buy-to-let’ (kopen voor de verhuur) in zwang geraakt. Vrijwel alle grote gemeenten trappen inmiddels op de rem bij verkamering. In Den Haag geldt sinds anderhalf jaar een verbod op woningsplitsing, het opdelen van een woning in meerdere appartementen. Sindsdien heeft kamerverhuur een hoge vlucht genomen. In drie jaar tijd groeide het aantal verkamerde woningen met 29 procent tot 18.900 adressen.

 

De Pandbrigade gaat de grote partijen achter illegale kamerverhuur aanpakken
Martijn Balster, wethouder

 

Het is de vraag of daarmee alle kamerverhuur in beeld is. Veel arbeidsmigranten staan niet ingeschreven bij de gemeente en ontbreken dus in het adressenbestand. Ook suggereren CBS-cijfers dat er veel illegale kamerverhuur plaatsvindt. Slechts één op de vijf woningen waar meer dan drie mensen op kamers wonen, heeft ook echt een vergunning. “De Pandbrigade (inspectiedienst van gemeente, red.) is onlangs met tien mensen uitgebreid. Zij gaan de grote partijen achter illegale kamerverhuur aanpakken,” verzekert Balster.

Woekerprijzen

Intussen sleutelt de wethouder aan een vergunningplicht voor verhuurders. Wie de regels aan zijn laars lapt of woekerhuren vraagt, riskeert zijn vergunning te verliezen. Dit is een uitdrukkelijke wens van studenten, die niet zelden worden uitgeknepen. Diezelfde studenten bekijken de harde aanpak van verkamering met argusogen. “Er is inderdaad veel behoefte aan kamers,” zegt Balster. “Maar in meerdere wijken kan het zo niet langer doorgaan.”

Verhuren via Airbnb? Dan een vergunning

Voor vrije jongens is ook in de vakantieverhuur geen plek meer. Wie een woning wil verhuren aan toeristen, heeft een vergunning nodig en moet zich bij de gemeente registreren. Verhuren mag maximaal dertig dagen per jaar en hooguit vijf keer. Daarmee is het verdienmodel voor partijen die jaarrond appartementen verhuren begraven. “Structureel verhuren was eigenlijk al verboden,” relativeert Balster. “De Raad van State heeft dat in januari bevestigd.” Dit jaar legde de gemeente veertig keer een last onder dwangsom op. Ook ‘shortstay’ (verblijf tot vier maanden) mag niet in panden met een woonbestemming. Bed & breakfast is wel toegestaan, zolang de eigenaar zelf ook in het pand woont.

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 10 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Kijk hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. 

Standaardportret
Bekijk meer van