Nieuwbouw in Den Haag: ‘Linck in de Binck is de toekomst vooruit’
Appartementencomplex Linck in de Binck aan de Fokkerhaven moet naast de yup ook de traditionele stadsbewoner tot hoogbouw verleiden in de Binckhorst. Groen lijkt daarvoor een van de toverwoorden. “Dit is een innovatie in stedelijk wonen.”
Wat meteen opvalt bij het bestuderen van het project Linck in de Binck, is de grote diversiteit aan woningsoorten. Onder de 77 appartementen die het complex aan de Fokkerhaven in 2023 telt, bevinden zich lofts, ruime hoekappartementen, ‘sky houses’ en – aan de groene binnentuin – verticale hofjeswoningen, alle in een grote variatie aan woonoppervlak.
“Met die veelzijdigheid proberen we zo veel mogelijk doelgroepen te bedienen,” legt Jaakko van ’t Spijker uit, die van ontwikkelaar ERA Contour de ontwerpopdracht kreeg. “Elk type woning staat voor een andere lifestyle,” gaat de architect verder.
“Voor de lofts op de lagere etages hebben we de stadsnomaden op het oog. Mensen die leven in de stad, uithuizig zijn en hun appartement vooral als uitvalsbasis gebruiken. Maar er komen ook heel ruime appartementen met veel buitenruimte voor mensen die juist vaker thuis zijn. En helemaal bovenin komen zeven maisonettes met de mogelijkheid voor een traditionele eengezinsindeling. De woonkamer en keuken zijn beneden, de slaapkamers boven.”
Linck in de Binck
Spannend is dat laatste wel, want nooit eerder werd dergelijke hoogbouw in Den Haag gerealiseerd met het gezin als een van de uitgangspunten. “In de tender werden we door de gemeente uitgedaagd om gezinsvriendelijk wonen in hoogbouw mogelijk te maken. Die hebben we niet voor niets gewonnen. Linck is een innovatie in stedelijk wonen.” Van ’t Spijker ging voor zijn splinternieuwe woonconcept niet over één nacht ijs. “Ontmoeten en verbinden zijn voor veel doelgroepen belangrijke thema’s voor een aantrekkelijke woonomgeving. Hoe dat tot stand moet komen, daarvoor hebben we onze voelsprieten uitgestoken. Ook zijn we in gesprek gegaan met potentiële bewoners.”
Die gesprekken – én Van ’t Spijkers eigen ervaring met het ontwerpen van state of the art werkplekken – resulteerde in wat hij zelf een ‘sociale machine’ noemt. “Een collectieve groene ruimte in het hart van het gebouw als aantrekkelijke plek om elkaar tegen te komen, en als uitlaatklep voor het gezin.”
Het gebouw moet als springplank dienen voor het natuurlijke systeem.
In tegenstelling tot een traditioneel appartementsgebouw, is het atrium open en is er een visuele verbinding met de woningen. “Architecten spreken van ‘eyes on the street’, contact met wat er buiten je huis gebeurt. Dat is hier heel goed geregeld, zowel buiten als binnen. Veel studieruimtes van de woningen zijn aan het atrium gelegen, waardoor er geen sprake is van anonimiteit. Goed voor de sociale samenhang.”
Thuiswerkplek
De elementen uit zijn ontwerpvisie komen samen in de plint van het gebouw, een dubbellaagse ruimte waar het publieke programma zich afspeelt. “Hier komen horeca en werklocaties om het stedelijke gebruik van het gebouw te stimuleren.” Toen Linck in de Binck op de tekentafel lag, had nog niemand van het coronavirus gehoord, en toch is het gebouw wat de architect betreft bij uitstek geschikt om te wonen en te werken in deze nieuwe tijd. “Je zou kunnen zeggen: het gebouw was z’n toekomst vooruit. Veel trends waren immers al in gang gezet, maar zijn door het virus in een stroomversnelling gekomen.”
Het laatste, maar allerminst onbelangrijke aspect: de natuur. De artist’s impressions baden in het groen, maar wat is daarvan de betekenis? “Natuurinclusiviteit speelt in dit ontwerp een belangrijke rol,” aldus Van ’t Spijker, die hiervoor samenwerkte met De Dakdokters en DS Landschapsarchitecten. “Het gebouw mag geen obstakel zijn voor het natuurlijke systeem, het moet juist dienen als springplank.”
Daarvoor is op twee assen naar de omgeving gekeken: de Trekvliet van noord naar zuid en de lijn met begraafplaats St. Barbara van oost naar west. “Wat daar leeft, denk aan gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen, willen we versterken. De zwaluwen hebben naast het groen bijvoorbeeld speciale nestkasten nodig. Die verwerken we in de gevels. Voor insecten, die niet zo ver kunnen vliegen, wordt de begroeiing zo aangelegd, dat die als een groene trap fungeert van en naar de daktuin op de parkeergarage.”
Aarde
Wie droomt van een betonnen balkon of loggia, komt in dit complex bedrogen uit. “Die hebben we precies tegenovergesteld ontworpen,” vertelt de architect. “Normaal is zoiets een betonplaat waar eventueel wat groen op kan, hier is het een royaal met aarde gevulde groenbak waar je óók kunt zitten.” Veel werk kost het onderhoud ervan echter niet, want al het groen op en in het gebouw wordt geïrrigeerd door hemelwater van het polderdaksysteem. De start van de bouw van Linck in de Binck staat pas gepland in het eerste kwartaal van 2022, maar de toe te passen beplanting wordt nu al gekweekt. “Zo hebben ze bij de oplevering direct al voldoende volume.”
Meer informatie: www.linckindebinck.nl
Dit artikel uit onze nieuwbouwspecial van 22 oktober 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over bouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan nu de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.