Opkopers jagen op huizen in Laakkwartier
Met flyers in de bus proberen beleggers Hagenaars te verleiden hun woning onderhands te verkopen. In het Laakkwartier vrezen bewoners dat hun wijk door de vastgoedhandel verder afglijdt.
‘Ik heb interesse in het kopen van uw woning!’ Geregeld ploffen flyers met deze portee op de deurmatten in het Laakkwartier. Beleggers, tussenpersonen en andere partijen bieden bewoners aan hun woning onderhands te kopen, dus niet via de open markt (via makelaars en Funda). Snel, zonder makelaarskosten en voor een ‘eerlijke prijs’, zo klinken de beloften. Hoofdschuddend zien Saskia Zeldenrust en Kevin Tuin de foldertjes binnenkomen. Als Laak één ding niet kan gebruiken, is het nog meer vastgoedbeleggers. “Private partijen pakken de winst, de kosten worden afgewenteld op de wijk,” analyseert Tuin.
Met bewonersorganisatie Radilaak willen de twee het Laakkwartier opmonteren. Ze zien de wijk verder afglijden, en dat heeft deels te maken met vastgoedhandel. De particuliere verhuur in Laakkwartier en Spoorwijk is sinds 2008 verdubbeld. Een flinke portie van die woningen wordt gebruikt voor kamerverhuur. Twee jaar geleden was al één op de tien woningen in Laak ‘verkamerd’ volgens gemeentecijfers. Die worden met name bewoond door arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen en Bulgarije.
Niemand verstaan
Het is geen toeval dat Emile Roemer, voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, van de zomer een werkbezoek aflegde in Laak. ‘Ongeveer de helft van de inwoners bestaat uit jonge alleenstaande arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa,’ schrijft de gemeente.
Tien jaar geleden liepen al beleggers in de wijk rond op zoek naar panden
Het maakt Radilaak niet uit waar mensen vandaan komen, benadrukt Zeldenrust. “Maar de constante wisseling van bewoners gaat gepaard met overlast. En omdat arbeidsmigranten vaak geen Nederlands of Engels spreken, is het onmogelijk om daarover te praten. ‘Ik heb niemand om me heen die ik kan verstaan,’ horen we van veel mensen.” Ook bij de gemeente krijgen bewoners weinig gehoor, zegt ze. “Daarom trekken ze weg.”
Bevolking Laakkwartier
De wijk is veranderd, vertellen vijf buurtbewoners die op verzoek van de krant bijeen zijn gekomen. Al tientallen jaren wonen ze in het Laakkwartier, hun geliefde wijk die tot probleembuurt is verworden. “We waren een ambtenarenwijk,” vertelt Theo. “Met de komst van de Vinex-wijken volgde een uittocht van jonge gezinnen. De bevolking is nu heel eenzijdig.” Klachten over herrie, afval, overbewoning, gebrekkige cohesie, parkeerdrukte en pis in de portieken zijn niet van de lucht. Klachten over opkooppraktijken evenmin. “Tien jaar geleden liepen al beleggers in de wijk rond op zoek naar panden,” zegt Theo. “Dat ging allemaal onderhands.”
Een echtpaar illustreert hoe een belegger, cru gezegd, hun portiek overneemt. Het begon met één appartement, zogenaamd voor haar dochters, maar het bleek toch kamerverhuur. “Ze wil ook nog een dakopbouw plaatsen om per kamer te verhuren,” vertellen ze. Een tweede appartement volgde, ook ‘cash aan de deur’ gekocht, bij wijze van spreken. Dat wordt eveneens per kamer verhuurd. Onlangs heeft de belegger het echtpaar gepolst voor een onderhandse verkoop. Ze peinzen er niet over, ook al hebben ze veel overlast te verduren gehad. “Al onze vrienden zijn uit Laak vertrokken. Ze verbazen zich erover dat wij hier nog wonen.”
‘Voor mezelf’
Na afloop van het gesprek treft een bewoner thuis een flyer aan op de deurmat. De afzender is Glenson Evertsz, manager bij een Haags shortstaybedrijf. Anders dan zijn flyer doet vermoeden, heeft hij geen commercieel doel, legt Evertsz uit. “Ik doe dit puur voor mezelf – ik ben een starter. In de toekomst zou het wel leuk zijn om te beleggen, maar nu ben ik op zoek naar een woning voor mezelf.”
De meeste flyers zijn van particuliere beleggers
Wie wel zoekt naar woningen om te verhuren, is de belegger Richard Touw uit Haarlem. Zijn flyer belooft een verkoop ‘zonder gedoe’ en ‘tipt’ gepensioneerden dat ze na verkoop kunnen blijven huren. Touw wil dat niet nader toelichten.
“De meeste flyers zijn van particuliere beleggers,” weet Amir Raja van Uw Makelaar, gevestigd in het Laakkwartier. Zijn makelaarskantoor verspreidt elke maand tienduizend flyers in de stad, die ook een verkoop zonder makelaarskosten beloven. Dat doet hij niet zozeer voor beleggers, verduidelijkt hij. “We proberen wat aanbod te creëren voor ons klantenbestand, dat zijn vooral starters.” De woningen komen niet op Funda, een service waarvoor kopers hem een aankoopcourtage betalen.
Bezorgde bewoners in Laakkwartier
Radilaak hoopt dat buurtbewoners zich niet laten inpakken. “Ik ben bang dat sommigen worden gelicht door dit soort partijen,” zegt Tuin.
Een geruststelling voor bezorgde bewoners: verdere ‘verkamering’ wordt stopgezet. Vanaf april is een vergunning nodig vanaf drie bewoners, en die wordt in het Laakkwartier niet afgegeven. Ook de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers (van 2 naar 8 procent) belooft de koopdrift te sussen. “De rek is eruit,” zegt een vastgoedbeheerder die ook actief is in Laak. “Er valt steeds minder rendement te halen.”
Onze redactie biedt u dit artikel uit de krant van 7 januari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.