Voorburgse Fonteinkerk krijgt binnenkort tweede leven als wooncomplex
Sinds 2014 worden er al geen diensten meer gehouden, maar binnenkort krijgt de Fonteinkerk in Voorburg een tweede leven. En wel als wooncomplex met negentien appartementen. Het spectaculaire ontwerp is deels te danken aan de buurt.
“De kerk moest blijven, dat was het uitgangspunt voor het nieuwbouwplan,” vertelt projectmanager Eric De Winter van Wibaut over de voormalige gereformeerde Fonteinkerk in Voorburg, een gemeentelijk monument. “Aanvankelijk was het idee om in de bestaande kerk een aantal appartementen te realiseren en ernaast een torentje te bouwen voor de overige woningen, maar dat vond de buurt toch wat te vol. Men wilde de kerk in dat geval liever laten afbreken.”
Architect Pelle Poiesz van hp architecten en stedenbouwkundige Mark van der Heide gingen terug naar de tekentafel om te komen tot het plan voor een spectaculaire ‘optopping’ van drie etages, zodat alle negentien appartementen in het kerkgebouw geïntegreerd konden worden. “Daarvan was vrijwel iedereen meteen gecharmeerd,” weet De Winter. “En ik kan wel zeggen dat ook wij het als een beter plan beschouwen dan het oorspronkelijke.”
Pilasters
In de artist’s impressions is het kerkgebouw uit 1958 nog duidelijk te herkennen; de gevel van de entree en de kenmerkende hoge, witte pilasters met daarin de kerkklok blijven behouden. “De bakstenen muren van de zijgevels blijven ook zo veel mogelijk intact, maar omdat in de appartementen natuurlijk wel daglicht nodig is, komen er extra ramen in. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de huidige uitstraling,” aldus de projectmanager. Voor het nieuwe deel boven op de oudbouw is bewust gekozen voor een contrasterend ontwerp. “Als we met nieuw metselwerk zouden gaan werken, blijf je altijd het verschil zien met het oude. Daarom maken we gebruik van plaatmateriaal en een andere kleurstelling – ook een wens van de welstandscommissie trouwens.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding]
En wat is er binnen te merken van de sacrale plek die het gebouw tot 2014 was? De Winter: “De entree en de gehele voorgevel blijven gehandhaafd, dat ten eerste. In de appartementen op de begane grond en de eerste verdieping zul je misschien alleen merken dat de dikkere muur veel geluid van buiten tegenhoudt. Maar op de tweede verdieping is de beleving van de kerk juist erg aanwezig. Daar is de plafondhoogte maar liefst drie meter tachtig in plaats van de standaard twee meter zestig.”
Die hoogte heeft alles te maken met de zijramen uit de originele zijgevel. De appartementen variëren in oppervlakte van 103 tot 214 vierkante meter, waarmee op verschillende doelgroepen wordt gemikt. “We verwachten dat veertigplussers interesse hebben, maar ook de kwieke senior die rustig wil wonen,” legt De Winter uit. “We gaan uit van stellen die nu vaak te groot wonen omdat de kinderen de deur uit zijn. Hier kun je oud worden; er is uiteraard een lift.”
De Vliet
Bij de transformatie wordt rekening gehouden met wettelijke duurzaamheidseisen als gasloos bouwen, vloerisolatie en dubbelglas. “Elk appartement krijgt een eigen warmtepomp en we willen aan de toekomstige eigenaren zonnepanelen aanbieden en laadpalen voor de elektrische auto,” stelt de projectmanager. “Wat de regenwaterafvoer betreft: van het dak vloeit het water in de Vliet om weer langzaam te kunnen worden opgenomen, het naastgelegen parkeerterrein krijgt waterdoorlatende bestrating.” Met die buitenruimte is nog iets bijzonders aan de hand, volgens De Winter: “Er komt een wandelpad vanaf de weg naar de Vliet dat voor iedereen toegankelijk is, zo wordt het terrein semi-openbaar.”
De verkoop van de appartementen, met prijzen van 589.000 tot 1.249.000 euro, is in september begonnen. De start van de bouwwerkzaamheden staat gepland in het eerste kwartaal van 2021, mits driekwart van de appartementen is verkocht en de vergunning onherroepelijk is afgegeven. Anderhalf jaar later volgt de oplevering.
Meer informatie: www.wonenindefonteinkerk.nl
Dit artikel uit onze nieuwbouwspecial van 22 oktober 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over nieuwbouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.