Woontoren Hoge Vrijheid in Laakhaven: lappendeken à la carte

De ‘pioniers’ hebben inmiddels wat knopen doorgehakt over het ontwerp van woontoren Hoge Vrijheid in de Petroleumhaven. Maar ook voor kopers die nu instappen, valt er genoeg te kiezen.

Door

Hoe de zeventig meter hoge woontoren in Laakhavens eruit komt te zien? Niemand die het precies weet. Waar gewoonlijk ontwikkelaars hun nieuwbouwproject met gelikte artist’s impressions in de verkoopbrochure aanprijzen, kon dat bij Hoge Vrijheid in de Petroleumhaven lange tijd niet. Want hier bepalen de bewoners zelf in grote mate hoe hun appartement eruitziet, inclusief de gevel.

 

En dus veranderden de artist’s impressions voortdurend – ook bij de laatste versie hebben de tekenaars wat aannames moeten doen. Dat is uniek, zegt Arjan Kaashoek van communicatiebureau De Wijde Blik, dat de marketing van Hoge Vrijheid verzorgt. “Zoiets gebeurt wel vaker bij nieuwbouwprojecten, maar bij een woontoren nooit.”

Prijsvraag

Dat is precies de bedoeling van Hoge Vrijheid. Zes jaar geleden schreef toenmalig wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) een prijsvraag uit voor een gestapelde woontoren waarbij de toekomstige bewoners grote keuzevrijheid zouden krijgen. Bij het project in Laakhavens worden de beslissingen stapsgewijs gemaakt.

“Mensen denken in verschillende fasen mee,” legt Kaashoek uit. “We zijn begonnen met vragen stellen aan honderden geïnteresseerden in het project. Wat voor type woning wilt u? Wat voor gevel spreekt u aan? Dat soort vragen.” In de volgende fase konden gegadigden alvast een woning reserveren. Deze ‘pioniers’, enkele tientallen, zijn sindsdien betrokken bij het ontwerp en de indeling van de toren, vertelt Kaashoek. “Ze hebben workshops met de architect gedaan om zo goed mogelijk hun droomplek vorm te kunnen geven.”

Zeldzaam

Zo’n samenwerking tussen projectontwikkelaar en bewoners heet mede-opdrachtgeverschap. Het is een afgeslankte variant op collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), dat een opmars maakte na de kredietcrisis van 2008, toen de bouwsector op z’n gat lag en beleidsmaker zochten naar andere manieren om woningbouw aan te moedigen. “Deze werkwijze is de afgelopen vijf à tien jaar steeds gangbaarder geworden,” ziet Kaashoek. “Maar in een woontoren is het nog nooit vertoond.”

 

Wat voor gevel wilt u? Houtlook, baksteen of beton? En in welke kleur? Dat ligt allemaal nog niet vast.
Arjan Kaashoek (communicatiebureau De Wijde Blik)

 

Inmiddels hebben ontwikkelaars Vink Bouw en Open Development samen met de pioniers belangrijke knopen doorgehakt. De gezamenlijke ruimte en het dakterras op de vijfde verdieping? De omvang en indeling van de overige appartementen? Die liggen vast. De ontwikkelaars zijn aan het ‘trechteren’, anders komt die toren nooit af. “Op een gegeven moment worden bepaalde zaken niet meer ter discussie gesteld.”

Toch hebben kopers die nu instappen nog volop mogelijkheden om een appartement naar hun eigen hand te zetten. À la carte kunnen ze kiezen voor een extra balkon, type kozijnen, interieur en gevelmateriaal. “In één gesprek met een klantbegeleider krijgen kopers een aantal keuzes voorgelegd,” licht Kaashoek toe. “Wilt u een kamer vergroten? Wilt u een extra balkon? Welke voorkeur heeft u voor de raampartijen? Wat voor type gevel wilt u? Houtlook, baksteen of beton? En in welke kleur? Dat ligt allemaal nog niet vast.” Het project telt meer dan honderd woningen, waarvan dus enkele tientallen pas zijn vergeven. “Er is nog veel over.”

Bewonersbarbecue in Hoge Vrijheid

Met zoveel keuzevrijheid belooft Hoge Vrijheid een verticale lappendeken te worden. De voorkeuren van de pioniers lopen uiteen. “Iedereen geeft echt een persoonlijke touch aan zijn appartement,” aldus Kaashoek. Daarmee wijkt het project af van de strakke, monotone woontorens die in de mode zijn. In meer opzichten is Hoge Vrijheid vernieuwend. Neem het ruime dakterras, met uitzicht over de haven. Dat is bedoeld voor gezamenlijk gebruik, zoals een bewonersbarbecue. “In Nederland zie je dat weinig, in grote steden in de Verenigde Staten veel vaker.” Verder wordt de toren duurzaam en energieneutraal gebouwd en komen er laadpalen en een aantal elektrische deelauto’s in de parkeergarage.

 

Net als bij alle woontorens geldt ook hier: hoe hoger je komt, hoe hoger de prijs.
Arjan Kaashoek (communicatiebureau De Wijde Blik)

 

De prijzen variëren van hoog tot laag, al ligt de vierkantemeterprijs van de meeste appartementen boven de 4000 euro (Haags gemiddelde: 3386 euro). De uitschieters vind je boven op de toren, waar vier luxe penthouses komen. Met hoge plafonds, ruim terras, uitzicht vanaf zeventig meter hoogte en een ontwerp naar eigen smaak mag dat wat kosten. De woonoppervlakte is vanaf 90 vierkante meter, de vanafprijs ligt boven de zes ton. “Maar er zijn ook best wat woningen die qua prijs aan de onderkant van de markt zitten,” zegt Kaashoek.

Architectonische ‘menukaart’ van de Hoge Vrijheid

De goedkoopste appartementen (vijftig vierkante meter) gaan vanaf 215.000 euro. Vier op de vijf woningen valt binnen de Nationale Hypotheek Garantie, waardoor een lagere hypotheekrente beschikbaar is. De extra’s van de architectonische ‘menukaart’, alsook de zonligging, het interieur en de verdieping bepalen de uiteindelijke aankoopsom. “Net als bij alle woontorens geldt ook hier: hoe hoger je komt, hoe hoger de prijs.”

De appartementen van de Hoge Vrijheid zijn in de verkoop. Nieuwe kopers zullen deze zomer hun eigen touch geven aan het ontwerp, waarna in het najaar de bouw begint. Twee jaar later moet het verticale experiment zijn volbracht.

Wilt u meer lezen over nieuwbouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van