Wonen naast vuurtoren: ‘Zo’n nieuwbouwproject direct aan zee komt niet veel voor’

Naast de vuurtoren van Scheveningen verrijst komend jaar het nieuwe appartementencomplex Lumen met 69 woningen. Een bijzondere plek met zicht op het strand, aldus ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed: “We zijn overweldigd door alle interesse.”

Door

“De Vuurtorenweg is een hele leuke locatie om te ontwikkelen. Een nieuwbouwproject direct aan zee komt niet veel voor,” stelt Ania Berkelmans, marketing manager bij Kondor Wessels Vastgoed. De ontwikkelaar, die eerder verantwoordelijk was voor de herontwikkeling van de Pier, zet met het nieuwe appartementencomplex Lumen (naast de vuurtoren) niet geheel verrassend in op strandliefhebbers.

“We verwachten dat bewoners veel naar het strand zullen gaan, of zullen surfen. Om die reden hebben we een ruimte in het plan meegenomen waar bewoners hun surfbord achter kunnen laten, kunnen douchen en zonder zand aan hun slippers naar hun appartement toe kunnen.”

Het project omvat 69 woningen met 35 verschillende woningtypen, naar een ontwerp van OZ architects. De helft heeft zicht op de kust, de andere helft kijkt uit op land. Maar ook voor de bewoners van de appartementen zonder direct zeezicht is er de mogelijkheid om van binnenuit de zonsondergang te bekijken. “We hebben een gemeenschappelijke coffeelounge ontwikkeld. De grote puien kunnen open waardoor het als het ware een groot balkon aan zee wordt,” vertelt Berkelmans. Elk appartement – ongeacht het uitzicht – heeft bovendien een eigen buitenruimte.

Vuurtoren

Het project lag een tijdje stil. Omwonenden stapten naar de rechter om de bouw van het project tegen te houden. De bezwaren werden uiteindelijk ongegrond verklaard. “Er waren omwonenden die zich zorgen maakten over het zicht op de vuurtoren,” licht Merel van Deuren toe, die als projectontwikkelaar betrokken is bij Lumen.

 

We hebben een gemeenschappelijke coffeelounge ontwikkeld.
Ania Berkelmans (marketing manager bij Kondor Wessels Vastgoed(

 

“We hebben er nu voor gezorgd dat het complex op afstand komt van de vuurtoren. Dat wordt straks achttien meter, het huidige kantoorgebouw van Rijkswaterstaat staat op zeven meter afstand,” vertelt ze. Ook komt er op de twee bovenste verdiepingen een ‘inkeping’ waardoor het aanzicht van de vuurtoren niet in het geding komt.

Voor het interieur zocht Kondor Wessels Vastgoed de samenwerking met interieurdesignbureau TANK, dat onder meer verantwoordelijk is voor Amsterdamse projecten als de ADAM-toren en de inrichting van Vondelgym, een sportschoolketen van tv-presentator Arie Boomsma.

Berkelmans: “We hebben hen gevraagd de gemeenschappelijke ruimtes te ontwerpen. In de entree komen onder andere pakketboxen, waar bewoners pakketjes kunnen versturen en ontvangen.” De gemeenschappelijke coffeelounge is een hoge ruimte waar met natuurlijke materialen wordt gewerkt en waar licht een belangrijke rol speelt. “Deze ruimte leent zich daar echt voor.” De baksteen aan de buitenkant is bijvoorbeeld voorzien van een licht zandlaagje, waardoor die eruitziet als natuursteen en meekleurt met het strand.

Lumen is duurzaam

Ook aan duurzaamheid is gedacht. Van Deuren: “Er komt een collectieve warmte- en koudeopslaginstallatie (WKO) in de kelder en er komen zonnepanelen op het dak waarmee de woningen worden voorzien van duurzame energie. Via warmtepompen worden de appartementen van warmte voorzien. In de zomer wordt dit gebruikt voor koeling.” Berkelmans vult aan: “Dat is het grootste voordeel van nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw; bij bestaande bouw kun je niet zomaar altijd de grond in.”

 

Artist’s impressions: TANK

 

Naast duurzaamheid op het gebied van energie, wordt er ook gewerkt met deelmobiliteit. In de ondergelegen parkeergarage is ruimte voor elektrische deelauto’s, -fietsen, -scooters en -bakfietsen van Hely. Mensen die er komen wonen, krijgen een abonnement voor het gebruik van deze vervoersmiddelen. Om hoeveel deelauto’s en -fietsen het gaat, is op dit moment nog onduidelijk. “Te zijner tijd gaan we om tafel met de bewoners en de aanbieder Hely,” aldus Van Deuren.

Veel interesse

Door de eerder genoemde bezwaren van omwonenden liep het nieuwbouwproject – dat al in 2016 van start ging – enige vertraging op. “We verwachten de appartementen in het voorjaar van 2022 op te kunnen leveren,” zegt Van Deuren.

De appartementen gaan dit voorjaar in de verkoop, de prijzen variëren van circa 280.000 tot 2,3 miljoen euro, afhankelijk van de verdieping en de locatie: hoe hoger, hoe duurder. En zeezicht is duurder dan landzicht. Op de bovenste van vijf verdiepingen komen vier penthouses. “Die appartementen hebben zee én landzicht en het grootste heeft een oppervlakte van 265 vierkante meter,” legt Van Deuren uit. Het kleinste appartement meet zo’n zestig vierkante meter.

 

We hebben er nu voor gezorgd dat het complex op afstand komt van de vuurtoren.
Merel van Deuren (projectontwikkelaar)

 

Dat het een gewilde locatie is, is voor Kondor Wessels Vastgoed inmiddels duidelijk. “We werden overweldigd door alle interesse,” vertelt Berkelmans, die het heeft over zo’n 2500 inschrijvingen. “Het verschilt heel erg per locatie, maar we zijn over het algemeen ook al blij met 500 tot 600 geïnteresseerden.”

Sommige van deze mensen hebben zich al in 2016 ingetekend. “Nederlanders houden erg van de kust en de kustlijn is beperkt. En zijn maar een aantal plekken waar je iets van deze grootte kunt realiseren. Scheveningen is bovendien de enige kustplaats in Nederland gelegen aan een stad. Veel mensen zien dat.”

Meer informatie: www.lumenliving.nl

Dit artikel uit onze nieuwbouwspecial van 14 mei 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over nieuwbouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van