‘Vergeten wijk’ Laak slaat alarm na toename geweld

Na een reeks geweldsmisdrijven doen de verzamelde bewonersorganisaties van Laak een dramatische oproep aan de gemeente. ‘Help ons. Red Laak. Neem de problemen serieus,’ schrijven zij in een brandbrief.

Door

Het hoofdprobleem is, volgens de bewoners van Laak, de overbewoning van panden en het gebrek aan handhaving. ‘Als er niet gehandhaafd wordt op geldende regels en wetten, zijn die er dus niet, en maakt men ze zelf wel. Wat moet er nog gebeuren voor u ingrijpt?’, aldus de brief.

De bewonersorganisaties slaan onder aanvoering van de actiegroep Radilaak alarm na een aantal incidenten, die zich binnen elf dagen voordeden in de ‘vergeten wijk Laak’. Op eerste paasdag kwam een arbeidsmigrant om het leven als gevolg van een misdrijf. Ongeregistreerde personen zijn hiervoor gearresteerd. Twee dagen later was er een schietpartij op de Rijswijkseweg. Acht dagen later viel er een arbeidsmigrant uit een raam van een woning aan de Van Musschenbroekstraat. Hij is intussen overleden. Mogelijk werd hij geduwd. Er woonden ongeveer acht mensen in de woning. Kort daarna werden aan de Boerhaavestraat bij toeval een grote hoeveelheid hennep, wapens en contant geld gevonden.

Laak is een ‘andere wereld’

‘Hoe leg je dit uit aan iemand die hier niet leeft, waar wij dagelijks mee bezig zijn? Iemand die in een ander stadsdeel woont, maar beslist over Laak bijvoorbeeld. Laak voelt als een andere wereld op tien minuten fietsen van het stadhuis,’ constateren de briefschrijvers. Ze spreken het college van B en W ook persoonlijk aan: ‘Hoe wonen jullie eigenlijk? Maken jullie bovenstaande ook mee in jullie wijken? Hebben jullie dagelijks gesprekken over alle overlast en zorgen die spelen om je heen? Het effect op hoe je kinderen over straat kunnen? Of als vrouw of ouder persoon alleen? Hebben jullie eigenlijk enig idee hoe wij in onze directe omgeving en woningen lijden onder angst, verdriet en boosheid?’

 

Laak voelt als een andere wereld op tien minuten fietsen van het stadhuis

 

Volgens de bewonersorganisaties is er wel beleid, zoals een nieuwe ‘roadmap’, maar geen uitvoering. De Pandbrigade (inspecteurs) zou zich te makkelijk laten afschepen door onwillige bewoners en eigenaren. Het probleem blijft ‘de (ongeregistreerde) overbewoning en het gebrek aan zicht hierop’. De briefschrijvers zeggen ‘honderden meldingen’ te hebben gedaan en tegelijk ook de ‘positieve kant van de wijk te benadrukken’. Maar er wordt niet structureel ingegrepen. ‘We zwemmen tegen de stroom in #ongehoordlaak, terwijl we de wijk letterlijk en figuurlijk zien afbrokkelen.’

‘Uit de klauwen’

In de brief wordt ook aangegeven wat er zou moeten gebeuren. ‘Neem de problemen serieus. Luister naar de bewoners. Kom met een offensief, een deltaplan. Laat het niet nog verder uit de klauwen lopen. Kijk eens wat er wél mogelijk is in plaats van wat in het beleid past. Geef onze kinderen, ouderen, ons allemaal, een veilige wijk. Gebruik de juiste middelen om ons te helpen. Blus geen brandjes, maar pak de oorzaken van de problemen nu eens écht aan.’ De brief is ondertekend door Radilaak, het Wijkberaad Laak Centraal, de Bewonersorganisatie Laak Noord (Molenwijk), het Wijkberaad Laakhavens en de Bewonersorganisatie Spoorwijk.

Wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) zegt veel begrip te hebben voor de boodschap van de bewonersorganisaties. “Er gebeurt veel, zoals het optreden van de Pandbrigade en het verbod op verkamering. Maar we zijn er nog niet. Ik denk dat de situatie in Laak in de collegeonderhandelingen aan de orde moet komen.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 5 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van