‘Grof, hard en illegaal’: nieuw graffitimuseum in Laak (foto’s)
Het met spuitbussen bezaaide trappenhuis verraadt al waar je terecht bent gekomen: in het nieuwe museum ‘World of Graffiti’ in Laak, een podium voor Haagse graffiti- en streetartists. Meer dan twintig artiesten exposeren er momenteel.
Berlijn heeft zijn Urban Nation museum, Milaan The real Milan Underground en Amsterdam ‘Straat’. Drie steden met (verdwijnende) rauwe randen, drie steden met musea voor graffiti en streetart. Dat ook Den Haag sinds vorige week zijn eigen World of Graffiti heeft, is volgens initiatiefnemers Raymond van Bohemen en Patrick Goos niet meer dan logisch.
“In de jaren tachtig, toen Pat en ik begonnen met het spuiten van graffiti, was het makkelijk om even je ‘tag’ (alias, red.) ergens op te spuiten. Deze stad zag er toen heel anders uit hoor: ruw, veel criminaliteit, veel verslaafden. Panden waren kapot. Dan was het vrij makkelijk om ergens je eigen ‘piece’ (kunstwerk, red.) te zetten. Op een muur of op een trein. Was wel gaaf hoor, als je dan opeens zo’n trein voorbij zag rijden. Ja, ik snap ook wel dat sommige partijen er minder blij mee waren, maar voor ons was en is het een way of life. Graffiti vierde hoogtij in die dagen. Weet je dat de eerste Europeaan die in Amerika graffiti is gaan spuiten uit het Haagse Loosduinen kwam? Ja, René Westhoff heette hij, ook wel bekend als DISZ.”
De rauwe locatie aan de Verheeskade, tegenover de Neherkade, past prima bij het imago van de graffitiscene. Van Bohemen: “Zet zoiets neer in het Benoordenhout en het wordt opeens een galerie. Je kunt hier overigens ook werk kopen, maar we streven ernaar om Haagse graffitiartiesten een podium te geven.” En dat kan makkelijk in de ruimte die je betreedt via een met spuitbussen bezaaid trappenhuis. Meer dan 1600 vierkante meter is er beschikbaar. Elke muur die je tegenkomt, is bespoten of geschilderd. “We hebben zo’n twintig Haagse artiesten gevraagd en bijna iedereen heeft meegedaan.”
Streetartists
De rondleiding, die begint met de historie (‘moderne graffiti zag je voor het eerst in jaren zestig in Philadelphia en in New York’), gaat al snel over het verschil tussen graffiti en streetart. “Graffiti is grof, hard en illegaal,” vertelt Van Bohemen. “En we gebruiken vaak letters en cartoons.” Goos: “Ik maak geen gebruik van malletjes en sjablonen, dat doen streetartists wel.”
[Tekst gaat verder onder afbeeldingen.]
Ook een ‘throw up’, dus zo uit de losse pols gespoten, zie je eerder bij graffitikunstenaars. Nog een verschil: een ‘schrijver’ zet zijn ‘tag’ bij een ‘piece’, een streetartist zet een te traceren handtekening bij zijn kunst. “Kijk,” zegt Van Bohemen, “daar staat StudioZEPA, kun je zo opzoeken op het internet.” Het zijn ook vaak de mensen van de kunstacademie die zich nu streetartists noemen, vinden de twee. “Niet dat we daar iets tegen hebben,” haast Van Bohemen zich te zeggen. “Maar wat we bedoelen: streetart had nooit zonder graffiti kunnen bestaan. Banksy is mooi, maar het is geen graffiti.” Daarna: “Streetartists krijgen de erkenning die wij ook zoeken.”
Godfather van de graffiti
Lopend door de ruimte houdt Van Bohemen halt bij een kale, bebaarde man met een joint in zijn mond: “Dit is Jim. De Nederlandse godfather van de graffiti. Inmiddels tweeënzestig jaar oud. Ja, dit is ie zelf.” Op een andere kleurrijke muur staat het woord ‘AMASE’. “Die jongen spuit al heel lang.” Van Bohemen glundert. “Die lijnen zijn overal even scherp en dik. Zo mooi.” Wie AMASE is, blijft geheim, net als wie DPHAZER, SENS, ZEST en DASR zijn.
Even verderop hangt het canvas ‘Hellboy’, met een gevaarlijk uitziende hond die voor in zijn bek twee grote, uitstekende punttanden heeft. Het doek van Serge KB is te koop voor 1000 euro. “Het liefst hadden we veel meer op canvas tentoongesteld, maar dat is te duur voor nu. We hopen dat we daar nog eens de middelen voor krijgen.” Voorlopig mag World of Graffiti hier blijven, totdat het pand gesloopt wordt. Daarna hopen Van Bohemen en Goos op een vaste plek in de stad.
World of Graffiti, open op woensdag van 12.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur. Ook mogelijk is een bezoek op afspraak. Meer informatie: www.worldofstreetart.nl
Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 17 november gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.