Update – Drama aan de kust: vijf surfers komen om het leven

De harde wind, ruige zee en extreme schuimvorming hebben maandagavond op Scheveningen geleid tot een drama. Vijf jonge zwemmers en golfsurfers – Joost, Sander, Max, Pim en Matthijs – kwamen om het leven.

Door

De harde en onberekenbare noordenwind zorgde maandag aan het begin van de avond voor een felle branding met extreem veel schuim. In die situatie raakten verschillende zwemmers en surfers in de problemen. Nadat er alarm was geslagen, rukten brandweer, politie en de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) uit met veel mensen en materieel.

Dinsdag nog drie lichamen gevonden

Maandagavond werden zeven mannen uit zee gehaald. Twee van hen, Joost en Sander uit Den Haag (30 en 38)  bleken te zijn overleden. Reanimatiepogingen mochten niet meer baten. De reddingspogingen moesten rond 23.00 uur worden gestaakt door de duisternis. Dinsdagmorgen werd met man en macht verder gezocht. Hulpverleners vonden uiteindelijk twee lichamen: Max, een 22-jarige surfer uit Delft, en Pim, een 24-jarige zwemmer uit Den Haag. Het lichaam van Matthijs, een 23-jarige surfer uit Delft, is gezien, maar kon nog niet worden geborgen, zo liet een politiewoordvoerder dinsdagmiddag weten.

Dinsdagmorgen werd nog met man en macht in de schuimlaag gezocht. 

In actie kwamen onder meer de KNRM-reddingboot Kitty Roosmale Nepveu, twee helikopters en (op het noordelijk havenhoofd) een hoogwerker.

Nooit eerder zo’n drama

Nooit eerder ging het zo erg mis op het Scheveningse surfstrand. De slachtoffers worden in kringen van de surfschool The Shore aangeduid als ‘ervaren’. De zwemmers waren als trainer bij het gezondheidscentrum Gezond aan Zee Outdoor (GAZO). De twee surfers waren lid van de brandingsportvereniging Scheveningen. Het drama zou veroorzaakt zijn door een samenloop van omstandigheden. Daarbij speelde de verstikkend dikke schuimlaag de hoofdrol.

Evaluatie op komst

Waarnemend burgemeester Johan Remkes is maandagavond op de plek des onheils geweest. Dinsdag zei hij op een persconferentie dat de slachtoffers de ‘zee kenden als hun broekzak’. ‘Het verdriet in de Scheveningse gemeenschap is onvoorstelbaar. Men weet hier als geen ander dat de zee geeft en de zee neemt. Maar de manier waarop nu zoveel jonge levens worden afgebroken en zoveel families en vriendengroepen getroffen zijn, is ongekend wreed’.   

Remkes zei verder veel waardering en bewondering te hebben voor het optreden van de hulpdiensten. Maar er zal volgens hem nog veel geëvalueerd moeten worden, om vast te stellen wat er precies is misgegaan. ‘Bij de ongekende reddings- en bergingsoperatie gisteravond, vannacht en vandaag, zijn alle hulpdiensten op hun manier betrokken geweest. Om tot een goed inzicht te komen van de mogelijke oorzaken en dus ook van mogelijke oplossingen en aanpassingen voor de toekomst, gaan de verschillende hulpdiensten eerst goed hun eigen optreden evalueren en gaan we die informatie vervolgens bij elkaar brengen. In de loop van volgende week komt de Veiligheidsregio Haaglanden daarover bij u met de eerste informatie,’ aldus de waarnemend burgemeester.

Bij strandpaviljoen en surfschool The Shore is een provisorisch monumentje opgesteld. Het is een bord met een afbeelding van vijf haringen. Dinsdag en woensdag zijn daar al vele mensen samengekomen. Er liggen veel  bloemen.

[Dit stuk is dinsdag 12 mei 2020 om 22.02 uur aangevuld met nieuwe informatie.] 

   

 

Standaardportret
Bekijk meer van