Brandstapels op strand onder vuur na inferno

Veel schade in Scheveningen na het uit de hand lopen van één van de twee vreugdevuren. De traditie staat nu ter discussie, zegt burgemeester Krikke.

Door

De kans is groot dat in de oudejaarsnacht een einde is gekomen aan de traditie van de gigantische vreugdevuren op Scheveningen en bij Duindorp. Bij de Scheveningse brandstapel ontstond een soort vuurstorm die leidde tot een vonkenregen, die in het dorp brandjes en veel schade veroorzaakte.

Burgemeester Pauline Krikke verklaarde in de vroege ochtend dat de vuren nu ter discussie staan. Zij gaat de gebeurtenissen bespreken met politie, brandweer en andere betrokkenen. “Daarbij ligt voor mij ook de vraag op tafel of het organiseren van de vreugdevuren in deze vorm in de toekomst verantwoord is,” aldus Krikke. Op een persconferentie dinsdagmiddag stelde de burgemeester dat de brandstapels dertien meter te hoog waren. Er zal een grondige evaluatie volgen.

Brand in duinen, tuinen en op daken

Door de enorme hitte van brandende 48 meter hoge vuurstapel op het strand ter hoogte van de Keizerstraat ontstond een turbulentie. Samen met wind van zee zorgde die voor een ongekende vonkenregen. Brandend materiaal daalde neer op Scheveningen-Dorp. De brandweer rukte massaal uit en kreeg assistentie van korpsen uit de regio om te bestrijden wat officieel werd gekwalificeerd als ‘zeer grote brand’. Er ontstond brand in de duinen, in tuinen, op daken en in een kiosk op de boulevard. Vele auto’s raakten beschadigd. De brandweer heeft panden die in de vuurlinie lagen nat gehouden, waaronder de Oude Kerk, symbool en baken van het vissersdorp. Om de vuurzee op het strand te blussen moest een aparte watertransportleiding worden aangelegd. Niemand raakte gewond. Opmerkelijk is dat zich even verderop, bij het ongeveer even hoge vuur in Duindorp, geen vonkenregen heeft voorgedaan.

Een vonkenregen daalt neer op Scheveningen; de brandweer is massaal uitgerukt.

Intussen ontruimde de politie de boulevard, waarbij de ME en honden moesten worden ingezet tegen onwillig publiek. ‘Hierbij werden tien personen aangehouden omdat zij na meerdere vorderingen van de politie niet het bevel opvolgden om weg te gaan,’ aldus een rapportage van de politie. Daarin wordt ook melding gemaakt van onrust in de omgeving van het Kaapseplein en het Anna Blamanplein. Hier is stevig opgetreden omdat de brandweer werd gehinderd.

‘Deze ravage nooit meer’

Het inferno op Scheveningen maakt veel discussie los. Gemeenteraadsleden vragen zich af hoe het kon dat er zulke hoge brandstapels zijn opgericht. Ooit is er een limiet van 35 meter vastgesteld; daar kwamen de bouwers van Scheveningen en Duindorp ruim tien meter bovenuit. PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster op Twitter: ‘Hoe kan dat? Waarom niet gehandhaafd? Deze ravage nooit meer. Veiligheid eerst’. Acht partijen hebben een reeks vragen opgesteld voor het college van B en W en in het bijzonder Krikke.

Ook Groep de Mos, van oudsher supporter van de vreugdevuren (en legaal vuurwerk afsteken) is nu kritisch. ‘Een mooie traditie, die jaren vreugde en rust bracht in Scheveningse wijken, ging gisteren gruwelijk mis. Wij leven mee met getroffen bewoners en ondernemers. Onderzocht moet worden hoe dit heeft kunnen gebeuren en of er gehandhaafd is op de maximale bouwhoogte,’ meldt de partij op Twitter. Op oudejaarsdag reageerde fractievoorzitter Arjen Dubbelaar overigens nog enthousiast op het bericht op de site van de krant De Scheveninger dat er twee ruim 45 meter hoge torens waren opgericht. ‘Onwijs gaaf! Wat een presentatie!’ aldus Dubbelaar.

Volgens de NOS twijfelen bouwers van de Scheveningse vuur nu ook over de hoogte. Een anonieme betrokkene meldde in het Radio 1 Journaal dat de stapel te hoog was. ‘Volgend jaar maken we er weer een leuk feestje van, maar dan met een brandstapel van maximaal 20 meter hoog,’ aldus de man.

Traditie als uitlaatklep

De traditie van de grote pallet-vuren op het strand begon in 1990 met het Scheveningse vuur. Later voegde Duindorp zich erbij. De door de gemeente getolereerde en gefaciliteerde brandstapels zijn een soort uitlaatklep. Hiermee wordt voorkomen dat er in de straten vuren worden ontstoken en rotzooi wordt getrapt. Het wedstrijd-element tussen Scheveningen en Duindorp herinnert aan de traditie van het ‘kerstbomen rausen’ door elkaar bestrijdende buurtgroepen uit de periode 1960-1990. Aan de competitie kwam enige jaren geleden officieel een einde met het instellen van de 35-meter-grens voor de hoogte van de stapels en een beperking van de totale omvang. Onduidelijk is nog waarom deze jaarwisseling niet (of halfslachtig) is opgetreden, toen de 35 meter door beide groepen toch werd gepasseerd. Er zou laat op de avond nog zijn ‘bijgestapeld’.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van