Toparchitecte Houben verbouwt bibliotheek Spui
De internationaal vermaarde Delftse architecte Francine Houben en haar bureau Mecanoo geven de centrale bibliotheek aan het Spui vanaf komend jaar een facelift.
Dat heeft wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) vrijdagmorgen bekendgemaakt. Mecanoo zal de complete inrichting en indeling van het 25 jaar oude gebouw moderniseren, naar Houben zelf zegt ‘met respect voor de architectuur van Richard Meier’. Opvallende ingrepen zijn de vernieuwing van de entree van de bibliotheek en het café; de opzet wordt ‘uitnodigender’ en ruimer (de VVV plus winkel vertrekt).
Nieuw debatcentrum
Ook staat er een nieuw debatcentrum op het programma. Dit voorlopig ‘SPUI68’ gedoopte instituut komt te liggen op de vijfde en zesde verdieping van gebouw; ook het bestaande maar niet gebruikte dakterras wordt erbij betrokken.
Voor exploitatie en programmering gaat de gemeente samenwerken met het ANP, Instituut Clingendael, Beeld en Geluid Den Haag en de Haagse Campus van de Universiteit Leiden. Maar voorlopig blijft Studio B (eerste verdieping) nog in gebruik.
Meier en Duivesteijn
Francine Houben zegt er ‘ontzettend trots’ op te zijn, dat ze is gevraagd voor dit project. “Ik ken Richard Meier en bewonder zijn architectuur. Als jong architecte heb ik hem en wethouder Adri Duivesteijn nog geadviseerd het Atrium in ontwerp voor het stadhuis te handhaven. Door problemen met de financiën stond dat onder druk. En kijk nu eens! Het Atrium is de mooiste overdekte openbare ruimte van Den Haag.”
Hoe mooi zij de stadhuis/bibliotheekcombinatie van Meier ook vindt, er is wel een probleem, constateert Houben. “De bibliotheek komt te weinig uit de verf. Door de enigszins verstopte ingang en de verlichting lijkt het toch te veel een kantoor. Daar wil ik wat aan doen, zonder het gebouw van Meier aan te tasten, overigens. Ik wil meer mensen het gebouw in trekken. In mijn plan krijgt elke verdieping een specifiek programma. De vierde wordt bijvoorbeeld het domein van de muziek. Behalve de eigen muziekcollectie wordt de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium hier ondergebracht. Ook komen er meer studieplekken, sommige meer afgeschermd, andere meer open gelegen.”
Door de enigszins verstopte ingang en de verlichting lijkt de bibliotheek toch te veel een kantoor.
De verbouwing wordt uitgesmeerd over enige jaren. Als eerste zal volgend jaar de muziekafdeling worden aangepakt, in verband met de komst van de bibliotheek van conservatorium. “Dat is ook de aanleiding van het plan,” zegt wethouder Van Asten. “Ik ben heel erg blij dat Francine Houben het wil doen. Ik weet ook dat zij er persoonlijk bij betrokken zal zijn.”
Er is tot nu toe 2,5 miljoen euro voor de verbouwing uitgetrokken. Dat is niet genoeg om het hele plan-Houben uit te voeren. Volgens Van Asten gaat dat de komende jaren vloer voor vloer gebeuren. Na 2022 zal een nieuw college over voortgang en middelen een besluit moeten nemen.
Bibliotheek als ontmoetingscentrum
Van Asten stuurde vrijdag ook de nota ‘Bibliotheek in beweging’ naar de raad. Daarin wordt geschetst hoe de Haagse bibliotheken van boekenpakhuizen langzaam veranderen in ontmoetingscentra.
Van Asten: “In de nieuwe bibliotheek in Bouwlust kun je komend jaar al zien wat dat betekent. De bibliotheek wordt een plek waar je mensen ontmoet, cursussen volgt, lezingen bijwoont, je kinderen naartoe brengt. En waar je een stap op de maatschappelijke ladder kunt zetten.”
Benoordenhout: weer echte bieb
Na een bezuinigingsronde in 2012 verdwenen er bibliotheken. Dat beleid is al gedeeltelijk teruggedraaid, onder meer met de heropening van de bibliotheek Schilderswijk.
Van Asten: “We streven ernaar tussen nu en 2023 nog drie nieuwe wijkbibliotheken te openen: Moerwijk, Binckhorst en Benoordenhout.”
Die laatste bibliotheek was er vroeger, maar sneuvelde in 2012. Er is nu in de wijk alleen een kleine buurtbibliotheek. Wie meer wil is aangewezen op de bibliotheek Bezuidenhout. Binnen enkele jaren krijgt het Benoordenhout, waar het ritselt van de leesclubs, dus weer een volwaardige voorziening.”
Mecanoo: bibliotheken als specialiteit
Francine Houben (1955) en haar bureau Mecanoo doen en deden veel bijzondere projecten, zoals de stadhuis/stationcombinatie in Delft en het gigantische cultureel centrum in Kaohsiung (Taiwan). Maar bibliotheken behoren tot de kernactiviteiten. Een kleine selectie: de bibliotheek van de TU Delft (nieuwbouw, 1998), de stadsbibliotheek van Birmingham (nieuwbouw, 2013) en de LocHal in Tilburg (herbestemming, 2018).
De meest prestigieuze opdracht uit de geschiedenis van het bureau is mogelijk de net voltooide modernisering en restauratie van de New York Public Library uit 1898.
Tegelijk renoveerde Houben in Washington ook de uit 1972 daterende Martin Luther King Library, oorspronkelijk een ontwerp van een van de grootmeesters van de moderne architectuur, Ludwig Mies van der Rohe.
[Dit stuk is op 25-9-2020, 10.10 uur aangepast. Het openen van 3 nieuwe wijkbibliotheken staat niet vast maar is een streven.]
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.