Paddenstoelen dalen neer op de Landingslaan

Drie reusachtige koperen paddenstoelen met wentelwieken op hun hoed sieren sinds deze week de wijk Ypenburg. Het is een project van de kunstenaar Huang Yong Ping.

Door

‘Het wachten is op de eerste bruiloftsrapportage,” zegt Wineke van Muiswinkel van het kunstcentrum Stroom Den Haag, die we vrijdag ter plekke ontmoeten. Ze straalt want het kunstwerk ‘Ling Zhi Helicopters’ is voltooid. Op de ‘kop’ van de Rijswijkse Landingslaan, de centrale as van Ypenburg en ooit de landingsbaan van het vliegveld, staan drie koperen paddenstoelen van zo’n zes meter hoog met bovenop rotorbladen van een helikopter.

Als het een beetje gaat waaien, draaien de wieken langzaam rond. Van Muiswinkel: “Ze zijn een verwijzing naar het vliegveld en naar de Nederlandse molens.”

Trieste ondertoon

Werklieden leggen de laatste hand aan het 3,5 ton per stuk wegende drietal, dat gloeit in de septemberzon. Tegelijk is er ook een trieste ondertoon.

De koperen huid van een van de paddenstoelen. | Foto: DHC

De Frans-Chinese kunstenaar Huang Yong Ping overleed eind vorig jaar plotseling. Kort daarvoor had hij nog laten weten zeer tevreden te zijn over de uitvoering die het bedrijf Anything is Possible uit Abcoude gaf aan zijn ontwerp. Hij heeft de voltooiing niet meer mogen meemaken.

Zegenwens aan de bewoners van Ypenburg

Huang Yong Ping was een ‘installatiekunstenaar’ die bekendheid verwierf met grote kunstwerken, zoals een 250 meter lang slangenskelet (‘Empires’) dat hij vier jaar geleden in Parijs maakte. Zijn Haagse project is te beschouwen als een soort groet en zegenwens aan de bewoners van Ypenburg. “Ling Zhi is een paddenstoel die in China groeit op oude bomen. In de Chinese geneeskunst geldt hij als middel om je te verzekeren van een lang leven. Huang combineerde dit via de wentelwieken met de herinnering aan het vliegveld. Het resultaat is betoverend. Het lijkt net alsof de paddenstoelen net zijn geland,” legt Van Muiswinkel uit.

Geld was nog in kas

Een goedkoop kunstwerk is het niet. Het kostte inclusief de voorbereiding vier ton. Stroom is daar open over, wetende dat de vraag ‘waar heb dat nou voor nodig?’ bij menige Hagenaar snel opborrelt. Het geld was nog beschikbaar en had ook een artistieke bestemming. De Ontwikkelingsmaatschappij Leidschenveen droeg het ‘geoormerkte’ bedrag over aan de gemeente, die Stroom belastte met de uitwerking van het project. Verschillende kunstenaars dongen mee naar de opdracht. De jury koos unaniem voor Huang Yong Ping.

Huang Yong Ping bij het ontwerp voor ‘Ling Zhi Helicopters’. | Foto: Stroom Den Haag

Wineke van Muiswinkel legt uit dat Stroom heel soms voor een buitenlandse kunstenaar kiest om de internationale status van Den Haag te onderstrepen. “We hebben bijvoorbeeld de opstelling van de sokkelbeelden in de binnenstad. Dat is allemaal werk van Nederlandse kunstenaars. Daarnaast is er een klein netwerk van internationale toppers, zoals het ‘Hemels gewelf’ van James Turrell in Kijkduin. Daar voegen we nu ‘Ling Zhi Helicopters’ aan toe.”

Deze heli’s juist wel

Stroom zegt uitgebreid te hebben overlegd met omwonenden en de bewonersverenigingen van Ypenburg. Die hebben volgens het kunstcentrum ‘heel enthousiast’ gereageerd. Opvallende steun kwam er van het platform Heliniet, dat zich verzet tegen de komst van een helihaven. De voorzitter liet weten deze helikopters ‘juist wel’ te willen. Stroom hoopt dat de wijk het kunstwerk ‘omarmt’. Enige sociale controle is wel wenselijk met het oog op koperdiefstal.

Wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) onthult het kunstwerk op zondag 4 oktober.

[In dit stuk is op 14-09-2020 de datum van de onthulling gecorrigeerd]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van