Talkshow Spuigasten over de politieke crisis in het IJspaleis

Johan Remkes waarnemend burgemeester, twee wethouders naar huis, een uitgelekte illegale geluidsopname. Genoeg om over te praten dinsdagavond in de talkshow Spuigasten in de Centrale Bibliotheek.

Door

De presentatoren Ivar Lingen en Julia Broos ontvangen in ‘Spuigasten’ verschillende gasten om over de heftige gebeurtenissen van de afgelopen twee te praten. Twee Haagse wethouders die verdachte zijn in een corruptiezaak. Burgemeester Pauline Krikke die opstapt naar aanleiding van het rapport over de uit de hand gelopen vreugdevuren. De komst van waarnemend burgemeester Johan Remkes en het lekken uit geheime overleggen op het provinciehuis. Er is genoeg gebeurd om het stadhuis te doen trillen op zijn grondvesten.

Hoofdredacteuren over Krikke

Met een panel van hoofdredacteuren wordt er gesproken over de redactionele commentaren, waarin werd opgeroepen tot het vertrek van burgemeester Krikke. Eén van de vragen: Is het wel de rol van de media om bestuurders op te roepen om te vertrekken? Het panel bestaat uit de hoofdredacteuren Herman Rosenberg (Den Haag Centraal), Henk Ruijl (Omroep West) en Paul van den Bosch (AD Regio). Ook in dit gesprek komt een opname uit een geheim overleg over de waarnemend burgemeester komt aan de orde, dat is uitgelekt via Omroep West.

Kapteijns en Wijsmuller over coalitie

Intussen is er ook koortsachtig politiek overleg aan de gang over de reconstructie van het vleugellamme college van B en W, met de nadruk op de W van wethouders. Oud-wethouder Tom de Bruijn (D66) leidt de verkennende gesprekken. Sinds de coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks de samenwerking met Hart voor Den Haag/Groep de Mos hebben opgezegd, zijn de drie coalitiepartijen op zoek naar nieuwe coalitiepartners. Wat zijn de wensen van de fractieleiders Arjen Kapteijns (GroenLinks) en Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) in de formatie van een nieuw stadsbestuur?

Ook op het programma: de vaste columnist van Spuigasten Marcel Verreck en huisband Food Fridge Money Box. De talkshow Spuigasten is een initiatief van Stichting Debatmeester en AD Haagsche Courant.

Spuigasten, dinsdag 15 oktober, Centrale Bibliotheek aan het Spui (toegang, drankjes en hapjes zijn gratis).

Standaardportret
Bekijk meer van