Stad houdt klein beetje geld over van vorig jaar

Den Haag is financieel gezond. De stad sloot het jaar 2023 af met een overschot van 31,3 miljoen euro. Er is 3,4 miljard euro uitgegeven.

Door

Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde Programmarekening 2023. Volgens wethouder Saskia Bruines (D66, financiën) is het gelukt de financiën in de hand te houden, ondanks ‘uitdagingen’. “Gevolgen van internationale crises waren voelbaar in onze stad. Dit werkte door in flinke prijsstijgingen, groeiende energielasten en tekorten aan materialen. En het was merkbaar voor veel inwoners, ondernemers en instellingen,” zei zij vrijdagmorgen.

Met de 31,3 miljoen kan de algemene reserve weer op sterkte worden gebracht, zodat de stad tegenvallers aankan. Veel geld ging vorig jaar naar duurzaamheid en de energietransitie, zo’n 30 miljoen euro. Hiervan zijn onder meer bijna negenduizend woningen gedeeltelijk geïsoleerd. Er zijn 210.000 tegels vervangen door groen en is er ruim 4.300 vierkante meter groen dak aangelegd. Ook zijn in totaal 1.977 woningen voltooid en aan de woningvoorraad toegevoegd.

50.000 keer toeslag

Daarnaast zijn er grote investeringen gedaan in de bereikbaarheid en de openbare ruimte, en in het sociale domein, zoals onderwijs en cultuur. Ook is er geïnvesteerd in sterke sportverenigingen; 36 accommodaties zijn met steun van de gemeente verbeterd en verduurzaamd. Om de kwetsbaarste mensen te helpen, heeft de gemeente energietoeslag uitgekeerd aan bijna 50.000 huishoudens.

Die toeslag is verstrekt zonder een aangepaste begroting te maken. In de toekomst moet dat wel. De nieuwe werkwijze wordt de komende jaren doorgevoerd. De accountant duidt dit specifieke geval aan als een ‘acceptabele onrechtmatigheid’.

Ook zorgen

Ondanks het positieve resultaat over 2023 zijn er volgens Bruines ook zorgen over de financiële ontwikkelingen voor de komende jaren. “Denk daarbij aan inflatie, krapte op de arbeidsmarkt en de benodigde inkomsten van het rijk.” Gemeenten zijn nog in gesprek met het rijk over een oplossing voor de omstreden veranderingen van het Gemeentefonds. Een positieve stap is volgens Bruines en de VNG dat het kabinet heeft besloten een belangrijke korting op het fonds met ingang 2026 te schrappen. Maar voor dit jaar en volgend jaar is die  nog wel.

 

Standaardportret
Bekijk meer van