Gemeente heeft 70 miljoen ‘over’ door corona

De gemeente heeft ten opzichte van de begroting bijna 70 miljoen euro overgehouden vorig jaar. Dat klinkt beter dan het is, want het geld is nog hard nodig.

Door

De ‘dikke plus’ blijkt uit de programmarekening die wethouder Anne Mulder (VVD, financiën) naar de gemeenteraad stuurde. Dat er geld over is, komt vooral doordat minder mensen dan verwacht door de coronacrisis in de bijstand terechtkwamen. Ook werden verschillende grote projecten uitgesteld naar dit jaar vanwege de coronamaatregelen of omdat bijvoorbeeld goederen en producten met vertraging geleverd werden.

Denk aan werkgelegenheidstrajecten die stil kwamen te liggen (5,2 miljoen euro voordeel voor de gemeente) en groenprojecten die wegens gebrek aan materiaal en langzame procedures zijn uitgesteld (3,2 miljoen euro). Ook de Ooievaarspas werd minder vaak gebruikt, omdat theaterbezoek en speciale dagtochten niet mogelijk waren (1,1 miljoen euro). Soms was de gemeenteraad zelf de oorzaak. Zo is er nog 25 miljoen euro ‘over’ omdat het besluit over de sloop- en nieuwbouwplannen in Zuidwest later werd genomen dan verwacht.

Eigenlijk is er dus helemaal geen geld over. De 70 miljoen euro die op de plank is blijven liggen, zal dit jaar ‘gewoon in de stad geïnvesteerd worden’, schrijft de wethouder in een verklaring. Bovendien is er nog steeds reden tot zorg over de Haagse schatkist. Volgens de wethouder moet de gemeente de komende jaren de financiële ontwikkelingen in het ‘andere’ Den Haag ‘scherp in het oog houden’.

Vooruitzichten gemeente

De financiële vooruitzichten zijn niet best voor Den Haag. Vanaf volgend jaar wordt de grote pot geld van het rijk, waar gemeenten elk jaar ‘zakgeld’ uit krijgen, opnieuw verdeeld. Dat valt nadelig uit voor Den Haag en kan tot wel 90 miljoen euro minder worden per jaar.

Daarbij heeft de gemeente te maken met structurele tekorten in bijvoorbeeld de jeugdzorg. In 2021 was er alleen al in de gespecialiseerde jeugdzorg een tekort van 15,1 miljoen euro. Meer jongeren dan verwacht hadden hulp nodig en ook de prijzen stegen. Bovendien was er onterecht gerekend op compensatie vanuit de landelijke overheid.

De afgelopen jaren kampte de gemeente steeds met een tekort. Dat kon in 2021 deels worden opgevangen met coronasteun van het rijk. Gederfde parkeerinkomsten werden bijvoorbeeld ook gecompenseerd. Zulke meevallers zijn nu waarschijnlijk voorbij en de gemeente heeft ook flinke opgaven de komende jaren, denk aan de energietransitie en de wooncrisis. Als de formatie eindelijk aan is gekomen bij de inhoud, zullen de financiën dan ook een heikel punt zijn.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 12 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van