Van Barneveld al klaar op WK, dartcarrière definitief voorbij

Het laatste toernooi in de dartcarrière van Raymond van Barneveld is uitgelopen op een grote teleurstelling.

Door

De 52-jarige Hagenaar werd zaterdagavond al in de eerste ronde van het WK in Londen uitgeschakeld door Darin Young uit de Verenigde Staten. Van Barneveld verloor met 3-1 in sets. De nederlaag is verrassend, omdat Young geen hoogvlieger in de dartsport is. In zijn negen eerdere deelnames aan het WK won de Amerikaan slechts één wedstrijd.

‘Ik speelde heel erg slecht, en hij speelde heel erg goed. Deze uitschakeling in mijn afscheidsjaar vergeef ik mijzelf nooit meer. Het is nu gewoon klaar,’ zei een geëmotioneerde Van Barneveld vlak na de wedstrijd voor de camera van RTL 7.

De Hagenaar deed voor de 28ste (!) keer mee aan de wereldkampioenschappen. Van Barneveld won vijf wereldtitels: in 1998, 1999, 2003 en 2005 bij de BDO en in 2007 bij de PDC.

Laatste seizoen voor Van Barneveld

Eind 2018 kondigde hij al aan na het WK van dit jaar te stoppen met professioneel darten. Het laatste seizoen van ‘Barney’ draaide echter uit op een regelrechte martelgang. Zo verloor hij vorig jaar al in de tweede ronde van de wereldkampioenschappen; toen was de Litouwer Darius Labanauskas te sterk voor de Haagse sportman. Ook zakte Van Barneveld naar de veertigste plek op de wereldranglijst.

Tegen RTL 7 zei hij hierover: ‘In het laatste jaar was het veel pijn lijden. Ga mijn boek maar lezen, dan wordt alles duidelijk.’ Met deze opmerking verwijst Van Barneveld naar zijn vorige maand verschenen biografie ‘Game Over’. Voor dit boek volgde sportjournalist Jasper Boks de Haagse dartlegende een jaar lang op de voet.

Jeffrey de Zwaan uit Leidschendam

Door zijn overwinning op Van Barneveld gaat Darin Young naar de tweede ronde op het WK. Daarin treft de Amerikaan opnieuw iemand uit de Haagse regio: de Leidschendammer Jeffrey de Zwaan, de huidige nummer 23 op de wereldranglijst. Deze wedstrijd wordt dinsdagavond 17 december gespeeld.

 

Het afscheidsjaar van Raymond van Barneveld is uitgelopen op een regelrechte ramp. De biografie ‘Game Over’ biedt een luchtig, maar ontluisterend verslag van een darter in de kreukels.

Een recensie.

 

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van