‘Uniek’ ADO-jubileumboek in de maak: van Tap en Clavan tot Immers en Verheydt

Een vuistdik boek (650 bladzijden) op stoeptegelformaat (24 bij 33 centimeter) over de geschiedenis van ADO Den Haag, vanaf de start van de voetbalclub in 1905. Als het aan de Rotterdamse uitgever Kick ligt, verschijnt dit speciale boek in de zomer van volgend jaar.

Door

Voorwaarde is wel dat er in de online-voorverkoop 1500 exemplaren worden besteld. Als deze grens wordt bereikt, start de uitgever de productie. De voorinschrijvingen begonnen medio maart en vorige week ontving ADO de duizendste bestelling. “Het ziet er dus goed uit, we zijn lekker op gang, maar we zijn er nog niet,” stelt een van de initiatiefnemers, Rob Guffens. “Ik hoop dat het gaat lukken, want we zijn van plan een uniek boek te maken, zoals dat er nog niet is over ADO Den Haag.”

Kick Uitgevers bracht de afgelopen jaren dikke geschiedenisboeken op de markt over onder meer Sparta Rotterdam, SC Heerenveen en FC Twente. “Dat zijn prachtige exemplaren, zo heb ik dat ook voor ogen met ADO Den Haag. De boeken bevatten een mix van interviews, nostalgische verhalen, nooit eerder afgedrukte foto’s en statistieken,” vertelt Guffens opgetogen.

“Kijk, ADO heeft in de 117-jarige geschiedenis zo’n vierduizend wedstrijden gespeeld, inclusief de voorgangers Holland Sport en SHS. Al deze potjes krijgen aandacht, overigens niet allemaal met wedstrijdverslag. Daar zit vermoedelijk ook niemand op te wachten,” voegt hij er lachend aan toe.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Omslag van het ADO Den Haag-jubileumboek.

Dan weer op serieuze toon: “Maar alle uitslagen en doelpuntenmakers komen wel in het boek. En van de memorabele wedstrijden komt er wel een verslag in het boek, vergezeld van mooie foto’s. En mijn idee is dat dit wordt afgewisseld met portretten van markante spelers. Neem het boek over SC Heerenveen, daar stonden mooie human interest-verhalen in over Abe Lenstra. Nou ja, nu komt Lenstra natuurlijk niet veel in ons boek voor, behalve omdat hij misschien ooit tegen Den Haag scoorde. Maar ADO heeft z’n eigen clubiconen, denk aan Wim Tap en Mick Clavan in de oude tijd, Aad Mansveld en Lex Schoenmaker in de succesvolle jaren zeventig en recenter Lex Immers en Thomas Verheydt.”

ADO in de Tweede Wereldoorlog

Welk verhaal Guffens zelf graag uitgebreid zou terugzien in het boek? “Dat zijn de landskampioenschappen tijdens de Tweede Wereldoorlog (in 1942 en 1943, red.). Dat is een apart stuk van de ADO-geschiedenis, dat de club de grootste successen boekte in een moeilijke tijd. Ik ben daar benieuwd naar. Hoe verliepen die seizoenen? Hoe beleefde de stad deze titels? Want let wel, ook al was het oorlog, het stadion zat steevast vol.”

Het jubileumboek van ADO kost in de voorinschrijving 79 euro, later is dat 89 euro. De eerste 1500 fans die het boek in de voorverkoop bestellen, krijgen een aparte vermelding van hun naam in het boek. In het werk is ook aandacht voor Holland Sport en SHS en de ADO Vrouwen, die sinds 2007 op het hoogste niveau actief zijn.

‘ADO Den Haag. Jubileumboek’. Uitgever: Kick. Prijs: € 79,- in de voorverkoop, daarna € 89,-. Klik hier voor meer informatie en om te bestellen.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 5 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van