Haagse kickbokser Tarik Khbabez klaar voor het grootste gevecht uit zijn carrière

Tarik Khbabez reisde begin deze week met zijn trainer/promotor Maikel Polanen naar Peking. Zaterdag wacht in de Chinese hoofdstad het grootste gevecht uit de carrière van de Haagse kickbokser: het light-heavyweight wereldtitelgevecht tegen Roman Kryklia uit Oekraïne.

Door

Deze woensdagochtend is Tarik Khbabez (27) in de bokschool van ARJ Trainingen fanatiek aan het trainen. Hij spart met een aantal boksers, van wie er een aan hem vraagt het iets rustiger aan te doen. De klappen op zijn lijf zijn te pijnlijk. ‘The Tank’ doet zijn bijnaam duidelijk eer aan.

Zo woest en gedreven hij in de ring is, zo vriendelijk en bescheiden is de Haagse Marokkaan daarbuiten. Even later, rustig onderuit zittend op de bank, zegt hij zich superfit te voelen. Zijn pijnlijke hand is niets verontrustends. “Daar heb ik altijd last van. In de aanloop naar een wedstrijd speelt de pijn op door de belasting. Dat ben ik inmiddels wel gewend, het is niet iets waar ik mij zorgen over maak.”

[Tekst gaat verder onder foto’s]

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

 

Op zaterdag 16 november wacht hem het grootste gevecht uit zijn carrière. In het Chinese Peking doet hij een gooi naar de wereldtitel light-heavyweight bij ONE Championship, de grootste vechtsportorganisatie in Azië. Zijn tegenstander is de 27-jarige Roman Kryklia uit Oekraïne. De boksers stonden in 2015 al eens tegenover elkaar. “Dat was bij Superkombat, een andere boksorganisatie. Ik won die partij op punten.”

Dat Kryklia een kop groter is, maakt het op voorhand een lastig gevecht voor Khbabez, al maakt hij zich daar zelf niet druk om. “Eerlijk gezegd ben ik nooit zo met mijn tegenstander bezig. Ik kijk vooraf ook geen YouTube-beelden. Dat laat ik aan mijn trainer Maikel Polanen over. Hij geeft aan waar ik op moet letten; daar heb ik alle vertrouwen in.”

Gebruiksaanwijzing van Tarik Khbabez

Waar andere trainers er in het verleden niet in slaagden de gebruiksaanwijzing van Khbabez te achterhalen, wist Polanen deze wel te vinden. De trainer werkt inmiddels zes jaar samen met de kickbokser.

“Tarik is een jongen die veel aandacht nodig heeft. Toen we de samenwerking begonnen, was hij nog helemaal niemand. Zijn vorige trainer zag geen toekomst in hem; hij wilde toen alleen maar rammen. Ik geloofde wel in Tarik en heb daarom veel tijd in hem gestoken. Inmiddels is hij een heel ander soort vechter geworden, puur omdat we heel intensief met elkaar zijn gaan werken. Hij is zijn stoten beter gaan gebruiken en veel makkelijker gaan bewegen.”

 

Ik houd mijn vechters voor dat winnen belangrijk is, maar dat de manier waarop we winnen nog belangrijker is.
Trainer Maikel Polanen

 

Volgens Polanen zijn het niet alleen de resultaten, maar is het zeker ook de manier van vechten die eraan bijdroeg dat zijn pupil een goede indruk maakte op de ONE-organisatie.

“Iedere partij weer laat Tarik zien er recht op te hebben dat hij er staat. Ik houd mijn vechters altijd voor dat winnen belangrijk is, maar dat de manier waarop we winnen nog belangrijker is. Over Tarik wordt gesproken omdat hij tijdens een gevecht het publiek weet te vermaken. Dat maakt dat ook het ONE Championship niet meer om hem heen kan. Vandaar dit titelgevecht, dat heeft hij in de ring afgedwongen.”

Dit is een verkorte versie van het verhaal dat donderdag 14 november 2019 in de krant verschijnt. Wilt u het volledige portret van Tarik Khbabez lezen? Koop dan vanaf 14 november DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement op de krant nemen. 

Standaardportret
Bekijk meer van