Bosniër Darije Kalezić volgt Advocaat op bij ADO Den Haag

Darije Kalezić is de nieuwe coach van ADO Den Haag, zo heeft de voetbalclub uit de Keuken Kampioen Divisie bevestigd. De Bosnische oefenmeester tekent een contract voor twee seizoenen in het Bingoal Stadion.

Door

Kalezić is zo de langverwachte opvolger van Dick Advocaat, die al in maart bekendmaakte dat hij ging stoppen. De 53-jarige Bosniër, die in Zwitserland is geboren, komt over van Jong FC Utrecht, waar hij de afgelopen twee seizoenen de scepter zwaaide. Het is nog niet bekend wie de assistenten worden van Kalezić, maar ADO hoopt daar snel duidelijkheid over te kunnen geven.

In de afgelopen maanden werden meerdere trainers in verband gebracht met ADO Den Haag, waaronder oud-ADO-speler Danny Buijs en voormalig PSV’er Kevin Hofland. Maar volgens technisch manager Joris Mathijsen is Kalezić ‘de geschikte man’ voor ADO Den Haag, dat volgend seizoen wil promoveren naar de eredivisie. “Darije is al meer dan veertien jaar actief als oefenmeester in het betaald voetbal, dus brengt hij de nodige ervaring met zich mee. Hij heeft bewezen ploegen naar een hoger niveau te kunnen tillen en bracht De Graafschap ooit als trainer terug naar de Eredivisie. Daarnaast weet Darije als geen ander hoe het is om te werken met jonge talenten.”

Kalezić wint Indonesische beker

De oud-verdediger Kalezić begon zijn trainerscarrière bij De Graafschap, waarmee hij in 2010 de titel in de eerste divisie veroverde. Verder had hij in Nederland Roda JC Kerkrade, MVV Maastricht, Jong PSV en Jong FC Utrecht onder zijn hoede. In het buitenland werkte de Bosniër bij het Zulte Waregem in België, Stockport County (actief op het vierde niveau in Engeland), het Nieuw-Zeelandse Wellington Phoenix, Al Taawoun uit Saoedi-Arabië en het Indonesische PSM Makassar. Met die laatste club won Kalezić in 2019 de Indonesische beker.

De eerste training van ADO onder Kalezić is maandag, wanneer de residentieclub aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen begint. De eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie speelt ADO op 11 augustus tegen De Graafschap. In de nieuwe jaargang gaat ADO op zoek naar eerherstel. Onder Advocaat eindigden de groengelen afgelopen seizoen op een teleurstellende twaalfde plek.

Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van