ADO-keeper Kilian Nikiema met Burkina Faso naar Kaapverdië 

ADO Den Haag-doelman Kilian Nikiema (19) is geselecteerd voor de nationale voetbalploeg van Burkina Faso.

Door

Burkina Faso speelt op zondag 18 juni een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup (het continentale toernooi, zeg maar: het EK voetbal van Afrika) in en tegen de Kaapverdische Eilanden. Aan deze wedstrijd zitten overigens voor Burkina Faso weinig sportieve belangen vast, omdat het al zeker is van deelname aan de eindronde van de Afrika Cup. In de kwalificatiepoule heeft het land zo’n grote voorsprong dat het niet meer te achterhalen is. Dit vergroot mogelijk de speelkans voor Nikiema, die in de nationale ploeg meestal tweede keuze is achter eerste doelman Hervé Koffi (de keeper van het Belgische Charleroi). De eindronde van de Afrika Cup heeft in januari 2024 plaats in Ivoorkust.

Kilian Nikiema maakt al sinds 2021 deel uit van de selectie van Burkina Faso. Als zoon van een Nederlandse moeder en een Burkinese vader heeft de geboren Hagenaar twee paspoorten. Hij maakte zo’n twee jaar geleden de definitieve keuze om zijn vaderland te vertegenwoordigen.

‘Ik had toen geen twijfel, ik wist: Burkina Faso wil mij graag hebben. Ik droomde als klein kind al van de Afrika Cup. En het was een realistische keuze, de kans om geselecteerd te worden voor Burkina Faso is groter dan voor Nederland. Ook belangrijk: ik heb veel gevoel bij het land, voel me er vrij en fijn,’ vertelde hij hierover in april in een interview met Den Haag Centraal. In juni vorig jaar maakte Nikiema zijn debuut in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Eswatini (Swaziland). Nu hij een officiële interland heeft gespeeld voor het eerste elftal van Burkina Faso, mag hij volgens de FIFA-reglementen niet meer wisselen en voor Nederland uitkomen.

Nikiema maakt debuut tegen Dordrecht

Kilian Nikiema speelt sinds zijn dertiende voor ADO Den Haag. Hij doorliep de jeugdopleiding voordat hij zich begin 2022 aansloot bij de selectie van het eerste elftal. In het afgelopen seizoen, waarin ADO teleurstellend als twaalfde eindigde in de Keuken Kampioen Divisie, was Nikiema reservekeeper. Pas in de laatste competitiewedstrijd (2-2 tegen FC Dordrecht) kreeg hij de kans van trainer Dick Advocaat. Nikiema heeft bij ADO nog een contract tot medio 2025. In het komende seizoen geldt hij als belangrijke kandidaat om de vaste keeper van de residentieclub te worden.

Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van