Van voetbalveld naar vergadertafel: de ambitieuze doelen van Lucienne Reichardt
Lucienne Reichardt voetbalde jarenlang op het hoogste niveau, van ADO Den Haag tot West Ham United. Nu bekleedt de Haagse een topfunctie bij de KNVB. Het voetbalveld werd de vergadertafel. “Gelukkig is er ook in de bestuurskamer ruimte voor kleedkamerhumor.”
‘Daar is de beeldentuin, dat is een mooie plek voor de foto,” wijst Lucienne Reichardt naar een keurig aangeharkt parkje waar zo’n tien sculpturen van bekende voetbalspelers en -trainers als Johan Neeskens, Ruud Gullit en Sarina Wiegman staan. “Voor de officiële persfoto’s heb ik al in de bossen en voor het bondsgebouw gestaan, nu is de beeldentuin leuk,” neemt de 31-Haagse de regie. Ze dirigeert de DHC-fotografe vervolgens naar het park bij de ingang van het terrein.
Plaats van handeling is het KNVB-hoofdkwartier in Zeist. Wie de oud-ADO Den Haag-voetbalster assertief over de campus van de voetbalbond ziet lopen, weet direct: die kent het hier op haar duimpje. Lucienne Reichardt trad in augustus als manager vrouwenvoetbal bij de KNVB aan en in die korte tijd heeft ze het gebied bij het Zeisterbos goed leren kennen. “Ik woon nog in Den Haag, in het Bezuidenhout. Zeist is niet naast de deur, het is een stukje rijden, maar dat dagelijkse ritje is meer dan de moeite waard. Ik kan mij geen mooiere werkplek voorstellen dan hier. Waar kun je nu tijdens je lunchpauze een wandeling door de bossen maken?”, vertelt Reichardt terwijl ze plaatsneemt tussen de sculpturen van Johan Cruijff en Rinus Michels.
Sarina Wiegman
Plotseling kijkt ze even bedenkelijk om zich heen. “Het is niet goed dat Sarina Wiegman (de Haagse trainster die eerder als bondcoach zowel Nederland als Engeland een Europees kampioenschap bezorgde, red.) hier als enige vrouw tussen staat, hè?”
Het is precies waar het Lucienne Reichardt om te doen is. Haar taak is om – zoals het in augustus in het persbericht omschreven stond – het ‘vrouwenvoetbal, zowel in de breedte als in de top, verder te ontwikkelen’. “Ik ga over alle geledingen, dus van het meisje van vijf jaar dat voor het eerst tegen een bal trapt tot de sterspelers van het nationale elftal,” verduidelijkt Reichardt, wanneer ze heeft plaatsgenomen in de kantine van het bondsgebouw.
WK voetbal in 2027
De theorie is helder, maar wat doet een manager vrouwenvoetbal precies? Reichardt, lachend: “Een gemiddelde werkdag schetsen? Dat gaat gewoon niet. Echt niet! Elke dag is zó anders. Dan zit ik op de tribune bij wedstrijden, dan een hele dag in de vergaderzaal of achter mijn bureau en dan ga ik op werkbezoek bij verenigingen. Juist die diversiteit maakt deze baan zo leuk.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Over haar doelstellingen kan ze wél concreet uitweiden. “Een van de spannendste projecten is het binnenhalen van het WK in 2027. Nederland wil dan samen met België en Duitsland het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal organiseren. Ik ben nu onder andere bezig met het ‘bidbook’. Dat betekent: beoordelen van mogelijke speelsteden, met verenigingen overleggen over ‘side-events’ en met bestuurders praten over de lobby. Verder wil ik een strategie maken waarin de focus ligt op meer vrouwen in het voetbal, zowel op het veld als buiten het veld. Kijk, er zijn nu zo’n 135.000 meiden die actief voetballen, dat moeten er over vier jaar 155.000 zijn. Daarnaast willen wij in deze periode ook een verdubbeling zien in het aantal vrouwelijke trainers, scheidsrechters en bestuurders. Ambitieuze doelen.”
De doelen van Lucienne Reichardt
De aantrekkingskracht van de sport kan volgens Reichardt worden vergroot door de Vrouwen Eredivisie te verbeteren. Dat is nu een gesloten competitie, waaruit clubs niet kunnen degraderen of naar promoveren. “Deze competitie is in ontwikkeling: we zijn van acht naar elf clubs gegaan, wedstrijden zijn live én in samenvatting op tv te zien. Maar dit is pas het begin. Volgend jaar komt er waarschijnlijk een twaalfde club bij, het is nog geen uitgemaakte zaak wie het wordt, en in seizoen 2024/’25 hopen we een promotie-/degradatieregeling te kunnen beginnen.”
Een vrouwenploeg beginnen is misschien makkelijk gezegd, maar is zeker niet zomaar gedaan, benadrukt Reichardt. “We willen de competitie echt naar een hoger niveau tillen. Dat betekent dat wij vanaf dit jaar in de Vrouwen Eredivisie met licentie-eisen voor clubs werken. Clubs moeten vrouwenvoetbal er niet even bij doen, maar het serieus nemen. Dat wil zeggen dat wij clubs vragen naar de infrastructuur, faciliteiten en hoe het vrouwenvoetbal binnen de betaaldvoetbalorganisatie is gepositioneerd. Dat moet helemaal op orde zijn. Het betekent voor mij veel uitleg, overleg en afstemming.”
Bestuurlijke proza
En zo zit de voormalige voetbalster van ADO Den Haag, Ajax en West Ham United (Londen), die in 2019 stopte met haar actieve carrière, nu aan de vergadertafels, een plek waar het bestuurlijke proza niet van de lucht is. Het is een taal die Reichardt zich snel eigen heeft gemaakt. Zo moet de Champions League-finale voor vrouwen in Eindhoven komende zomer ‘legacy’s nalaten’, wil ze haar takenpakket ‘prioriteren’ en moet ze de ‘competitive balance’ van de eredivisie waarborgen.
ADO Den Haag is een prima leerschool
“Het klinkt allemaal heel ‘fancy’, ik weet het, haha. Ik had eerlijk gezegd tot voor kort ook niet gedacht dat hier mijn toekomst zou liggen. Als speelster droomde ik altijd van het werken bij een club, lekker dicht op het vuur, met je neus op het drama. Dat leek mij spannend, maar ik ben nu blij dat ik bij de bond ben gaan werken. Hier is de situatie stabieler, heb ik meer overzicht. Ik ga nu niet over één club maar over de hele tak van sport. In deze rol kan ik daarom meer betekenen voor het gehele vrouwenvoetbal.”
UEFA
Heeft Reichardt moeite met de stap van voetballer naar bestuurder? “Het is anders, maar het bevalt goed. Het scheelt dat ik niet gelijk vanuit de kleedkamer in deze functie ben gerold. Zo heb ik na het afronden van mijn promotieonderzoek de afgelopen drie jaar ook als onderzoeker bij het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek, red.) gewerkt. Bovendien heb ik een master sportmanagement bij de UEFA gedaan, deze opleiding is speciaal voor voetballers die na hun actieve loopbaan een managementfunctie in het voetbal willen. Dat heeft mij geholpen. Ik heb het hier naar mijn zin.”
“Sommige mensen zien de KNVB misschien als een stoffige organisatie, maar daar heb ik niets van gemerkt. Er werken hier veel jonge mensen en er wordt veel gelachen. Gelukkig is er in de bestuurskamer ook ruimte voor kleedkamerhumor. En die fancy termen, ja, die horen erbij. Daar moet je ook om kunnen lachen.”
Voorbeeldclub
Hoewel elke club nu ‘even belangrijk’ is in het werk van Reichardt, koestert ze toch een ‘aparte plek’ in haar hart voor ADO Den Haag, de club waar ze tussen 2008 en 2014 onder contract stond. “Ik kom er altijd met plezier. Het is een mooie club, met goed DNA. Iedereen bij de vrouwenploeg werkt keihard. Dat sorteert effect, al sinds jaar en dag draaien ze mee in de top van de eredivisie. De club heeft een goede opleiding. Het is een prima leerschool voor talenten, voor spelers én trainers. Het bewijs zie je hier. Kijk naar de beeldentuin. Daar staat nu één vrouw: Sarina Wiegman. En waar is zij haar trainerscarrière begonnen? Bij ADO Den Haag!”
Onze redactie biedt dit interview uit de kerstspecial van Den Haag Centraal (DHC) gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.