Beachvolleyballers leggen de lat hoog

Wie spelen er in 2024 onder de Eiffeltoren? En met hoeveel teams is Nederland in Parijs vertegenwoordigd? De beachvolleyballers zetten bij de aftrap van hun olympische campagne hoog in.

Door

Ze wonen bijna allemaal in Den Haag en ze trainen in de Sportcampus Zuiderpark. Maar toch zullen de spelers van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) het komende anderhalf jaar niet heel vaak meer tegelijk in de Residentie zijn. Hun programma, dat moet leiden naar plaatsing voor de Olympische Spelen in Parijs, brengt hen op verschillende tijdstippen naar verschillende plekken in de wereld. Reizen naar vier continenten met maar één doel: op toernooien punten sprokkelen voor de wereldranglijst.

En de lat ligt hoog. Michel Everaert, technisch directeur van de volleybalbond Nevobo, wil met twee mannen- en twee vrouwenteams in het beachvolleybal naar de Olympische Spelen. En als ze daar toch zijn, dan is het grote doel onder de Eiffeltoren, waar het toernooi wordt afgewerkt, niets minder dan een medaille. Dat is uitdagend, want sinds de sport in 1996 op het olympische programma staat, won Nederland pas één keer eremetaal. In 2016 behaalden Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer een bronzen medaille.

Everaert: “We hebben nog nooit zoveel kanshebbers als dit keer gehad. Zeker negen à tien atleten hebben de mogelijkheid naar de Olympische Spelen te gaan. Vooral bij de mannen zal de concurrentie groot zijn, want allemaal hebben ze afgelopen seizoen wel tijdens een grote wedstrijd op het podium gestaan. Daarom zijn er hooggespannen verwachtingen.”

Olympische campagne beachvolleyballers

Maar desondanks zijn er ook in deze olympische campagne, die vorige week in de Sportcampus werd afgetrapt, twee echte troeven. Het moet wel heel gek lopen willen Meeuwsen & Brouwer en Katja Stam & Raïsa Schoon zich niet voor de Olympische Spelen plaatsen. Het mannenkoppel staat momenteel tweede op de wereldranglijst, terwijl het vrouwelijke duo na hun winst op het toernooi in Doha (Qatar) de ranking zelfs aanvoert.

Concurrentie uit eigen land moet er bij de mannen komen van Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde. En van de duo’s Stefan Boermans-Yorick de Groot, Ruben Penninga-Leon Luini en Matthew Immers-Yannick Verberne.

Bij de vrouwen wordt het vooral een zusterstrijd. Mexime van Driel en Emma Piersma moeten proberen Emi van Driel en Brecht Piersma uit te schakelen.

Geen sleur

Maar bij de eerste twee Nederlandse koppels komen hoeft nog niet te betekenen dat je je koffer voor Parijs mag pakken. Nog veel bepalender zijn de internationale prestaties, waardoor vooral de wereldranglijst doorslaggevend is. Wie op 10 juni 2024 bij de beste zeventien op de geschoonde (dus maximaal twee per land) wereldranglijst staat, is verzekerd van deelname. De overige tickets worden via het olympisch kwalificatietoernooi verdeeld. De Spelen zelf zijn van 27 juli tot en met 10 augustus 2024.

 

Op mentaal vlak kunnen we ons zeker nog verbeteren.
Robert Meeuwsen

 

Experts op het gebied van kwalificeren voor het grootste sporttoernooi ter wereld zijn Robert Meeuwsen (34) en Alexander Brouwer (33). Ze waren er in 2008 en in 2016 al bij. “Voor de derde keer naar de Spelen gaan, dat zou fantastisch zijn”, zegt Meeuwsen, die bij de presentatie zijn maatje Brouwer vanwege ziekte moest missen. “Het begint ook weer te kriebelen, helemaal als je ziet op wat voor mooie locatie we gaan spelen. Nee, het voelt nog steeds niet als een sleur. Alleen trainingen worden wat zakelijker, omdat je naar een doel toewerkt. Maar als je weer in een stadion voor een toernooi staat, is dat nog steeds het mooiste wat er is. Uit spelen in het zand haal ik nog heel veel energie.”

Zoals hij die ook nog steeds haalt uit de relatie met Brouwer. Al dertien jaar vormen ze een duo. “Dat is extreem lang. Alleen een Spaans koppel is langer bij elkaar. En het is ook echt niet altijd gezellig geweest. Vooral niet bij mindere prestaties. Maar we kennen elkaar door en door, weten wat we aan elkaar hebben. En de prestaties die we leveren, bewijzen dat het de juiste keuze is.”

De Noren

Wie hun carrière in ogenschouw neemt, kan zeggen dat de hoogtepunten in een ver verleden liggen. Wereldkampioen in 2013, olympisch brons in 2016. Maar wie beter kijkt, weet dat Meeuwsen en Brouwer nog altijd bij de wereldtop horen. “Op bijna elk toernooi in het wereldbekercircuit staan we op het podium. Vaak als tweede of derde. Alleen dat laatste stapje ontbreekt nog. Onze grootste concurrenten zijn de Noren. Die staan stijf bovenaan en presteren altijd constant. Als wij een goede dag hebben, winnen we van die gasten. Dus het kan! Daar heb ik het vaak met Alexander over. Dan gaat het vooral over het mentale aspect. Volleybaltechnisch zit er nog weinig rek in, maar op mentaal vlak kunnen we ons zeker nog verbeteren. Een achtje is niet genoeg meer voor ons.”

Welk cijfer het ook wordt, plannen om na volgend jaar te stoppen heeft Meeuwsen overigens niet. “Dit hoeven helemaal niet mijn laatste Olympische Spelen te worden. Ik blijf doorgaan zolang de medailles binnen bereik blijven. Nog altijd heb ik er veel lol in. Het kan zomaar zijn dat ik nog zes jaar doorga.”

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 2 maart 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van