Sluiting Binnenhof ruim twee maanden uitgesteld

Het Binnenhof blijft niet tot 1 december, maar tot half februari toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De renovatie van het complex wordt hierdoor niet vertraagd.

Door

Dat meldt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Reden voor het uitstel van de afsluiting is dat die nu nog niet nodig is. “Als het nog niet hoeft, gaan we ook nog niet afsluiten,” aldus een woordvoerder van het RVB. Hij ontkent dat er een samenhang is met het niet doorgaan van de alternatieve huisvesting van premier Mark Rutte en zijn ministerie van Algemene Zaken (AZ). “Sterker nog, als we straks wel gaan afsluiten, zit AZ er nog steeds.”

De Haagse gemeenteraad weigerde begin november mee te werken aan de bouw van een tijdelijk kantoor voor AZ in de tuin van het Catshuis. Het RVB is nu op zoek naar een alternatieve locatie. Tot die is gevonden zetelt de premier gewoon in het Torentje. Ook blijven zijn ambtenaren gebruikmaken van hun kantoren aan de Hofvijver. Een en ander heeft, alweer volgens het RVB, geen gevolgen voor de planning van de vijfenhalf jaar durende renovatie. Eerder raakte het project wel vertraagd. Dit kwam onder meer door onenigheid over de voorstellen van de betrokken architecten.

Bouwschutting Binnenhof

Een en ander betekent dat de eerste bouwschutting half januari wordt geplaatst. Pas in de loop van februari wordt het Binnenhof afgesloten voor voetgangers en fietsers. Ook voor ondernemers in de buurt is dat goed nieuws. Het uitstel betekent ruim twee maanden extra toeristische inkomsten. Zo blijft het Gilde, aanbieder van informatieve rondleidingen door de binnenstad, wandelingen door het historische complex aanbieden.

Hoe de afsluiting lokale bedrijven zal raken, moet nog blijken. Peter Pronk (49) van Haringkraam Buitenhof ziet de renovatie met vertrouwen tegemoet. “De gemiddelde bouwvakker eet wat vijf ambtenaren op een dag verteren. Dat heb ik laatst berekend. In dat opzicht kan de renovatie mij niet lang genoeg duren.”

[Dit stuk is op vrijdag 26 november 2021 om 19.42 uur aangepast met nadere informatie van het RVB. Het eerder gesuggereerde verband met de vertraagde verhuizing van AZ is er niet, volgens de dienst.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten van de krant Den Haag Centraal (DHC). U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van