Archeologisch onderzoek: Welk leven speelde zich af onder het Binnenhof?
Archeologen kijken mee met het funderingsonderzoek op het Binnenhof. Er zijn al een 13de-eeuws funderingsmuurtje en resten van een ooievaar gevonden.
Een graafmachine grijpt een grote hap zand, aan de buitenzijde van het Binnenhof. Mignonne Lenoir, archeoloog bij de gemeente Den Haag, leunt op een schep en kijkt mee met de werkzaamheden. Af toe en vist ze een stuk steen uit de aarde, bekijkt het en gooit het op de bult met afgegraven zand. “We verwachten vandaag weinig te vinden,” licht ze toe. “Om het Binnenhof lag een gracht en die is in de 19de eeuw gedempt. Met zo’n recente verstoring is de kans dat er iets wordt gevonden niet zo groot.”
In de week van 15 juli werd begonnen met een funderingsonderzoek dat twee à drie weken in beslag neemt, voorafgaand aan de veelbesproken renovatie van het Binnenhof. In de kelders moeten technische installaties komen, met dit onderzoek moet duidelijk worden of de funderingen daarvoor geschikt zijn. “We graven alleen op wat we toch al verstoren,” legt Lenoir uit.
Dat wil zeggen: nu het onderzoek plaatsvindt, staat overal een archeoloog bij die het onderzoek kan stilleggen op het moment dat hij of zij iets interessants ziet. “Dit is wat er kosteneffectief mogelijk is. We kunnen het niet het hele Binnenhof onderzoeken. Bovendien laten we het liefst alles in de grond zitten; we gaan ervan uit dat er in de toekomst nog betere technieken zijn,” vertelt ze.
Geschiedenis Binnenhof
Dit gebied werd al rond 1230 aangekocht door de graven van Holland en door hen gebruikt als zelfstandig bestuurscentrum. Aanvankelijk zijn het niet meer dan een paar boerderijen, die de basis leggen voor het huidige Den Haag. “We weten eigenlijk nog niet zoveel over het begin van het Binnenhof,” vertelt Lenoir. Historische resten kunnen daar waarschijnlijk meer over vertellen. Zoals de vondst die een dag eerder werd gedaan, maar inmiddels alweer is bedekt met een flinke laag zand: een funderingsmuurtje uit de tweede helft van de 13de eeuw.
We weten eigenlijk nog niet zoveel over het begin van het Binnenhof.
Lenoir pakt een uitgegraven baksteen, een zogenaamde kloostermop, afkomstig uit het muurtje. Het is een van de eerste bakstenen in de vorm zoals we ze nu nog kennen. De archeoloog heeft ook een bot van – vermoedelijk – een rund, waarin streepjes staan.
Lenoir: “Dat zijn sporen van de slacht, het zou kunnen dat er afvalkuilen of keukens dichtbij waren.” Eveneens gevonden: de restjes van een kopje, wat scherven en een ellepijp van een ooievaar. “Vroeger waren hier veel duinvennetjes, de ondergrond was drassig,” vertelt veldwerkleider Andelko Pavlović. “Een voedselrijke omgeving voor ooievaars.”
De opgraving op het Binnenhof staat volop in de belangstelling, merkt Lenoir. “Het is een locatie die nationaal bekend is, daar komen veel mensen op af.” Om die reden wordt, zolang de opgraving duurt, elke werkdag om 12.00 en 14.00 uur verteld over de opgravingen. “We vinden het belangrijk dat veel mensen kennisnemen van hetgeen we doen, dat de inwoners meer te weten kunnen komen van de geschiedenis van hun stad,” aldus Pavlović.
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een (proef)abonnement op DHC.