Scheveningen heeft nieuwe blikvanger: Inntel Hotels opent Den Haag Marina Beach

Een Pier, een reuzenrad, het Circustheater, het Kurhaus, wat had Scheveningen nog niet? Een supermodern hotel, dat als een soort schip de wind in de zeilen lijkt te hebben. Maandag 1 maart hoopt ‘Inntel Hotels Den Haag Marina Beach’ al de eerste gasten te ontvangen, al moet er nog een parkeerkwestie worden opgelost.

Door

Er vaart net een groot vissersschip vanuit de haven naar zee als Sander de With zijn armen uitvouwt voor het plafondhoge raam op de dertiende etage. “Dit is toch uniek? Daar een boot, daar de Pier, daar de oneindige zee.” Voor de salesmanager van het nieuwe ‘Inntel Hotels Den Haag Marina Beach’, dat maandag 1 maart opent, is het een makkie om zijn werkplek aan te prijzen. Niet alleen het uitzicht is formidabel, ook het gebouw – ontworpen door het prijswinnende Rotterdamse architectenbureau KCAP – aan het Noordelijk Havenhoofd is nu al een blikvanger. Het oogt als een groot, glazen schip met bollende zeilen, dat de haven is binnengevaren. Bezoekers van de boulevard maken met hun telefoon gretig kiekjes van het nu al iconische gebouw.

Het hotel met 226 kamers heeft ook een eigen brasserie, vernoemd naar Willem I, de Oranjeprins die in 1813 na achttien jaar ballingschap met een fregat vanuit Engeland op het Scheveningse strand landde en koning zou worden. Voorlopig zal de keuken alleen hotelgasten bedienen: ontbijtpakketjes worden ’s ochtends geheel coronaproof voor de kamerdeur gezet. Dineren kan ook op de kamer. Er zijn ‘classics’ in een modern jasje, zoals een caesar salad of een burger en er zijn lokale specialiteiten op niveau. “Niet alleen vis overigens,” licht De With toe. Wellicht kun je in het voorjaar een drankje drinken op het terras, sporten in de gym of ontspannen in de wellnessruimte – met zwembad, sauna en massageruimtes.

Inntel Hotels

De With tikt tegen het witte spabad. “Tijdens deze lockdown komt het goed uit dat we ook kamers hebben met spafaciliteiten. Hé, voel je dat?” Hij opent de deur van de sauna. “Die staat aan. Ze zijn zeker aan het testen.” General manager Stephan Koelemans, die net de gordijnen op de hoogste etage heeft geïnspecteerd, loopt toevallig ook de kamer binnen. “Hoe hoog staat ie?”, vraagt hij aan De With. “Zestig graden,” mompelt deze. “Dat mag nog wel wat hoger.”

Foto: Ossip

Terug in de lobby, met op de muren een onderwaterwereld met kleurrijke kwallen, vertelt Koelemans dat Inntel Hotels een Nederlands familiebedrijf is met hotels in Amsterdam, Rotterdam, Zaandam, Eindhoven en Utrecht. “Het eerste hotel opende onze oprichter Michel Geurts in Zutphen, nu 35 jaar geleden. Dat was een typisch resort met een tennis- en bowlingbaan. De laatste jaren focussen we ons op vier- en vijfsterrenhotels op A-locaties in de grote Nederlandse steden. In Rotterdam vind je ons in de Leuvehaven, in Utrecht vlak bij het Centraal Station. Dit viersterrenhotel in Scheveningen wijkt enigszins af van onze standaardportefeuille, omdat we niet in het centrum zitten. Hoe dat gekomen is? Michel Geurts had een voorliefde voor de zee. Toen hij jaren geleden hoorde over de plannen voor het Noordelijk Havenhoofd is hij er meteen in gesprongen.”

Parkeergarage

De uiteindelijke bouw duurde – mede doordat het hotel deel uitmaakt van een gebiedsontwikkeling – jaren. Alle stadia leken doorlopen, totdat vorige week het bericht naar buiten kwam dat tussen de gemeente en ontwikkelaar VolkerWessels een conflict is over de nieuwe parkeergarage in de duinen. De afspraak was dat het hotel pas open mocht als er voldoende parkeerplekken zijn. Maar nu er vervuilde grond is aangetroffen die voor vertraging zorgt, wil VolkerWessels compensatie van de gemeente.

 

Dit mag toch geen breekpunt zijn? Het zou gezichtsverlies voor Den Haag betekenen.
Stephan Koelemans (general manager)

 

“In de afspraken die wij gemaakt hebben, komt het risico voor rekening van de ontwikkelaar,” laat een woordvoerder van de gemeente weten. Momenteel wordt er in allerijl een noodparkeerterrein achter het hotel gerealiseerd. “Het is een tijdelijke constructie waarover we nu in gesprek zijn. De belangen zijn groot en het is nog geen 1 maart. Maar geen parkeerplaatsen, geen opening.”

Breekpunt?

De general manager zucht. “Dit mag toch geen breekpunt zijn? Het zou gezichtsverlies voor Den Haag betekenen. Ook richting andere hotelondernemers en mogelijke toekomstige investeerders ontstaat door deze situatie een negatief beeld van de gemeente en haar beleid. Daarom heb ik er vertrouwen in dat beide partijen er op tijd samen uitkomen.” Wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) gaf vorige week aan dat hij het hotel wel ter wille wil zijn, maar dat er ook uitzicht moet zijn op de bouw van de garage. Maar dat is dus een zaak van de gemeente en VolkerWessels. Wordt vervolgd.

Inntel Hotels Den Haag Marina Beach, open vanaf maandag 1 maart, Strandweg 1, Scheveningen. Meer informatie: www.inntelhotelsdenhaagmarinabeach.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 25 februari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van