Red Bull Stalen Ros op Prinsessegracht: nieuw leven voor ‘Fiets ’m d’r in’

Op de Prinsessegracht heeft op 23 september de eerste editie plaats van Red Bull Stalen Ros, een fietsrace die doet denken aan het legendarische ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Wie houdt het droog en wie eindigt met een nat pak?

Door

Fietsend over een smalle baan op het water, vol obstakels als bruggetjes en kasseien, om zo snel mogelijk aan de overkant komen. Het was sinds de jaren zeventig bijna veertig seizoenen lang het recept van het onderdeel ‘Fiets ’m d’r in’ in het populaire TROS-programma ‘Te land, ter zee en in de lucht’.

Op zelfgemaakte tweewielers (een klusje dat met name door carnavalsverenigingen serieus werd aangepakt) probeerden deelnemers zo snel mogelijk aan de overkant te komen om daar een bel te luiden. Vaak lukte dat niet en eindigden deelnemers met fiets en al in het water. Tot hilariteit van aanwezigen, tv-kijkers en presentatoren als André van Duin, Ron Brandsteder, Jack van Gelder en Ron Boszhard. Elke aflevering werd op een andere locatie opgenomen, zo was in 1979 Scheveningen het decor.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Opnames van het tv-programma ‘Te land, ter zee en in de lucht’ in Scheveningen (1979). | Foto: Haags Gemeentearchief/Robert Scheers

‘Te land, ter zee en in de lucht’ ging in 2010 ter ziele, maar het onderdeel ‘Fiets ’m d’r in’ wordt nu nieuw leven ingeblazen onder de naam Red Bull Stalen Ros. Op zaterdag 23 september heeft de eerste editie van deze fietsrace plaats op de Haagse Prinsessegracht. De slogan van het evenement: ‘Waanzin op wielen’.

Ultieme test

Tegenover het ministerie van Financiën en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten proberen veertig duo’s, waaronder tien met bekende Nederlanders, een nat pak te vermijden als ze over een parcours boven het water fietsen. Op de baan waar de deelnemers overheen moeten, ligt een aantal obstakels. Zo komen de fietsers onderweg trapjes, een bruggetje en een pittige versmalling tegen. ‘Dit wordt de ultieme test voor hun evenwicht en fietsontwerp,’ zo schrijft Red Bull in een aankondiging.

 

Elk ros moet helemaal origineel zijn en wordt enkel aangedreven door zwaartekracht en beenspieren.
Organisator Red Bull

 

Bij de Red Bull Stalen Ros gaat het overigens niet alleen om snelheid. Voor de eindscore wordt de tijd gecombineerd met een jurybeoordeling. De jury kijkt onder meer naar de originaliteit van de fietsframes. Ook wordt vindingrijkheid meegenomen in de beoordeling. Iemand die bijvoorbeeld achterstevoren trapt, kan mogelijk wat meer jurypunten tegemoet zien. Voor de winnaar ligt een prijs klaar, maar daarover wil Red Bull nog niets kwijt.

Deelname aan Red Bull Stalen Ros

Om deel te nemen moeten kandidaten vóór 7 juli een schets van hun ‘unieke stalen ros’ indienen. Ze kunnen online een ‘ontwerpmanual’ aanvragen en vervolgens een tekening van de fiets insturen. Red Bull stelt een aantal eisen. Vering en fietsen aangedreven door een batterij zijn niet toegestaan. ‘Elk ros moet helemaal origineel zijn en wordt enkel aangedreven door zwaartekracht en beenspieren. Of het nou een tandem, bakfiets of BMX is, zolang het twee wielen, een stuur en een rem heeft, je er met z’n tweeën op kan zitten én samen de finish haalt, zit je goed,’ zo schrijft Red Bull. Op 14 juli maakt Red Bull bekend welke dertig teams geselecteerd zijn. De selectie wordt aangevuld met de teams van bekende Nederlanders.

Deelname aan het evenement is gratis. Ook voor het publiek op de kades rond de Prinsessegracht is Red Bull Stalen Ros gratis toegankelijk. Het eerste duo start op 23 september om 13.00 uur, rond 17.00 uur is de prijsuitreiking.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 4 mei 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van