Na de jolijt een opmerkelijke foto uit het paleis

De Rijksvoorlichtingsdienst verspreidde zondag 30 april een bijzondere foto van de koning, zijn moeder en zijn dochter. Daarbij enige aantekeningen van DHC.

Door

Bij een foto  

Na de jolijt van Koningsdag achtte Koninklijke Familie en Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) het kennelijk raadzaam de puntjes weer even op de i te zetten. De Oranjes kunnen gezellig zijn, maar ze blijven wel Oranjes, behorend tot een geslacht dat al meer dan vier eeuwen een belangrijke rol speelt in de Nederlandse geschiedenis. Zoiets. De opiniepeilingen zitten een beetje tegen, maar dat zijn ‘dagkoersen’, vinden ze ten paleize.

Het is een opmerkelijke foto, die vooral één ding onderstreept: de continuïteit. Willem-Alexander wordt geflankeerd door zijn moeder en voorgangster prinses Beatrix en zijn dochter, Amalia, de Prinses van Oranje.  De Grondwet wordt hier als het ware geïllustreerd. Daarin staat namelijk onder meer: ‘Het koningschap wordt erfelijk vervuld door de wettige opvolgers van Koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau’.


De volledige foto. | RVD – Gemmy Woud-Binnendijk

Ook de plek is veelzeggend. We bevinden ons in de ‘Groene Antichambre’ van Paleis Noordeinde, het paleis dat al eeuwen met de dynastie is verbonden, zeker sinds 1814 toen soeverein vorst (later koning) Willem I het als zijn hoofdzetel koos en het liet uitbreiden. Later is de residentie veronachtzaamd. Koningin Wilhelmina verbleef liever op Het Loo. Juliana zat vastgebakken aan Soestdijk. “Den Haag, stad met je lege paleizen,” zong de onlangs overleden Paul van Vliet treffend. Maar Beatrix maakte van de stad gelukkig weer een echte residentie. Noordeinde werd haar werkpaleis. Haar oudste zoon en opvolger sloot zich bij die keuze aan.

De dynastie

En zo vinden we ze daar gedrieën terug in een fraai in Empirestijl aangekleed vertrek. Een ruimte ook die vlakbij de Balkonzaal ligt, die toegang verschaft tot hét balkon dat door Prinsjesdag van grote symbolische betekenis is voor monarchie. Ook de schilderijen in de Groene Antichambre hebben te maken met de dynastie. Het op de foto zichtbare doek uit 1834 is van de hand van de Zuid-Nederlandse (Belgische) schilder Jean-Baptiste van der Hulst en toont de jonge prins Hendrik en prinses Sophie. Zij waren kinderen van koning Willem II. Dezelfde Van der Hulst schilderde ook de andere twee kinderen van de koning, Willem (III) en Alexander. Ook dat dubbelportret hangt in de Groene Antichambre.

Jean-Baptiste van der Hulst: ‘Prins Hendrik en prinses Sophie’ (1834). | Foto: Koninklijke Verzamelingen

Maar nu even wat de RVD zelf meedeelde bij de zondag 30 april via bijna alle ‘socials’ verspreide foto. ‘Op precies dit moment tien jaar geleden ondertekende Koningin Beatrix de Akte van Abdicatie. Vanaf dat moment werd de Prins van Oranje Koning der Nederlanden. Prinses Amalia werd vanaf dat moment de Prinses van Oranje en de eerste in de lijn van troonopvolging. Deze foto, gemaakt op Paleis Noordeinde, symboliseert dit moment en het Koningschap. De foto is afgelopen december gemaakt ter gelegenheid van 10 jaar Koningschap van Koning Willem-Alexander’. Daaronder prijkt nog een rijtje begrippen met een hashtag. Een ervan is #continuïteit.

Het is dus duidelijk wat de boodschap van de foto is. Om Ira Gershwin te parafraseren: The rocky’s may crumble, Gibraltar may tumble, but we are here to stay.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van