Erwin Olaf maakt kerstportret koninklijke familie

Weer maakte fotograaf Erwin Olaf een opvallend portret van de koninklijke familie, nu ter begeleiding van een kerstwens. Komend jaar exposeert het Gemeentemuseum Den Haag Olafs werk.

Door

Fotograaf Erwin Olaf heeft, opnieuw, een spraakmakend portret gemaakt van de koninklijke familie. De RVD heeft de foto vrijdag (21 december) verspreid als beeld bij een kerst- en nieuwjaarswens. Die luidt: ‘Een gezegende Kerst en een gezond en voorspoedig 2019 – WA en Máxima’.

Op de foto zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane in half profiel te zien, terwijl ze in de verte blikken. Het is een ongebruikelijk en enigszins glamorous portret in de stijl die Olaf als geen ander beheerst. Dat liet hij ook zien in april met een serie staatsieportretten en informele foto’s van de familie, gemaakt in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam. De meest opvallende foto uit die serie toont het gezin, terwijl het vrolijk komt aangelopen. Dat alles in het barokke decor van architect Jacob van Campen, ooit ontworpen om de grootsheid van Amsterdam te onderstrepen.

De koninklijke familie in het Paleis op de Dam. | Foto: Erwin Olaf

In augustus maakte de RVD nog een apart, informeel portret openbaar dat Olaf maakte van Máxima met los haar. Het is een informele foto, die de koningin toont als een zelfstandige en enigszins uitdagende vrouw.

Koningin Máxima. | Foto Erwin Olaf

Het fotobeleid van het koninklijk huis is onder Willem-Alexander en Máxima gemoderniseerd. Waren de Oranjes in het verleden nogal behoudend – vaak werd gekozen voor de gerenommeerde Haagse fotograaf Max Koot (1917-1991) – tegenwoordig waait er een andere wind. Nu gaan opdrachten naar bekroonde topfotografen als Robin Utrecht, Koos Breukel en Erwin Olaf dus.

Geruchtmakende fotoseries

Erwin Olaf (1959) werd bekend met geruchtmakende fotoseries van naakte bejaarden en dikke mensen. Tevens is hij een actieve strijder voor homorechten; in dat kader raakte hij in Amsterdam betrokken bij verschillende incidenten. In zijn latere werk koos Olaf voor thema’s als eenzaamheid en kwetsbaarheid. Zijn series ‘Rain’ (2004) en ‘Grief’ (2007) verschenen als fotoboeken; de foto’s werden in 2008  geëxposeerd in het Fotomuseum Den Haag.

Van 16 februari tot 12 mei 2019 wijden het Fotomuseum en het Gemeentemuseum Den Haag een dubbeltentoonstelling aan het oeuvre van Olaf sinds 2000. De aanleiding is de zestigste verjaardag van de fotograaf. In mei van dit jaar schonk Olaf een deel van zijn collectie aan het Rijksmuseum.

De opname van de kersttoespraak, vrijdag op Paleis Noordeinde. | Foto: Freek van den Bergh

De kersttoespraak van Koning Willem-Alexander is vrijdag opgenomen in de bibliotheek van Paleis Noordeinde (uitzending: 25 december, NPO 1/Radio 1, 13.00 uur). Voorheen gebeurde dat altijd op de Eikenhorst in Wassenaar. Waarschijnlijk is daar nu niet voor gekozen in verband met de verhuizing naar Huis ten Bosch. De kersttoespraak van volgend jaar zal vermoedelijk worden opgenomen in dat paleis, waar een keur aan waardevolle en recent gerestaureerde zeventiende- en achttiende-eeuwse interieurs beschikbaar is.    

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van