Den Haag hoopt op Oranjemuseum

De gemeente Den Haag wil haar Oranjeconnectie toeristisch beter in de markt zetten. De stad hoopt dat er binnen enige jaren een koninklijk museum kan worden gevestigd in het paleisje op het Lange Voorhout.

Door

Door Herman Rosenberg

Dat zei wethouder Karsten Klein (CDA, economie) woensdagmorgen bij de ingebruikname van een koninklijke wandelroute door de binnenstad. “Als de Escher-collectie doorschuift naar de voormalige Amerikaanse ambassade, hopen we dat het paleis een Oranjemuseum kan worden,” aldus Klein, die ook wees op het bredere concept van het ‘Museumkwartier’ rond de Hofvijver en het Lange Voorhout. Volgens hem zijn er goede contacten met het Koninklijk Huis en is dat ook meer dan vroeger genegen mee te werken aan toeristische plannen van de gemeente. Ook de zomerse openstellingen van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen wijzen daarop.

Tegelijk is een Oranjemuseum een gevoelig onderwerp. Drie jaar geleden lag er een uitgewerkt plan voor een museum in het pand op de hoek van het Noordeinde en de Paleisstraat, schuin tegenover het paleis. Dat kwam uit de koker van tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole en had de warme steun van de gemeente. Maar op het laatste moment ging het niet door. De redenen zijn nooit bekendgemaakt, maar naar verluidt zat het Koninklijk Huis niet te wachten op een publieksattractie direct tegenover het werkpaleis. Ook voor het nieuwe plan zal nog veel overleg nodig zijn, onder meer met het Koninklijk Huisarchief, Paleis Het Loo – het enige officiële Oranjemuseum in Nederland – en het Haags Historisch Museum.

Willem van Oranje verscheen woensdagmorgen in hoogsteigen persoon op het Lange Voorhout om de vier kilometer lange Koninklijke Wandeling in gebruik te nemen. De route voert langs negentien plekken in de binnenstad die zijn verbonden met de Oranjedynastie. Via gps is de wandeling op de mobiele telefoon te volgen. Maar de negentien plekken, variërend van de Koninklijke Stallen tot de Grote Kerk, worden ook gemarkeerd met in het plaveisel aangebrachte metalen informatieborden.

Meer informatie: www.denhaag.com

| Foto: Robert van Stuijvenberg

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Meer lezen over cultuur in Den Haag? Neem dan een abonnement bij DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van