Baard nu officieel onderdeel imago van de koning

De Haagse fotograaf Martijn Beekman heeft nieuwe portretten gemaakt van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Voor het eerst is de koning nu officieel vastgelegd met baard.

Door

Martijn Beekman maakte de nieuwe, semi-formele foto’s van Willem-Alexander vorige maand in het Paleis op de Dam. De koning, met getrimde baard, draagt zijn gebruikelijke outfit: een donker pak met pochet. Dát hij een pochet draagt is in zekere zin opvallend, omdat ‘Leienaren’ (zij die in Leiden hebben gestudeerd) van oudsher het borstzakje leeg laten. Een pochet is vanuit Leids oogpunt meer iets voor ‘aanstellers’ van Utrechts Studentencorps. Tegelijk is ook weer zo dat de vorst tot op zekere hoogte zijn eigen etiquette bepaalt.

Foto (bijgesneden): Martijn Beekman

Koningin Máxima, die in 2017 door Erwin Olaf nog enigszins uitdagend werd geportretteerd, is traditioneler afgebeeld. Wél met los haar, maar verder gehuld in een hooggesloten japon van brokaat en snijgarens van de Belgische ontwerper Natan. Beekman portretteerde naast Willem-Alexander en Maxima ook prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.

Foto’s Willem-Alexander: Paleis als decor

Na de Olaf-serie uit 2018, met ook de prinsessen erbij, is opnieuw gekozen voor het Paleis op de Dam. Toen vormde de imposante Burgerzaal het decor, nu is gekozen voor een kleinere ruimte. Het paleis verrees in de jaren 1648-1665 naar ontwerp van Jacob van Campen, als stadhuis voor de bloeiende handelsstad Amsterdam.

In 1808 confisqueerde de Franse ‘interim-koning’ Lodewijk Napoleon het gebouw en maakte er zijn paleis van. Na de Franse Tijd wilde de stad het paleis niet terug hebben, en kwam het in handen van koning Willem I. Daarna is het gebouw altijd paleis gebleven en speelt het een belangrijke rol bij de inhuldiging van de vorst en bij staatsbezoeken.

Over de fotograaf

Hagenaar Martijn Beekman (50) was eerder verbonden aan de Volkskrant. Tegenwoordig werkt hij voor de rijksoverheid, het ANP, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Den Haag, het AD, fotobureau Hollandse Hoogte en sporadisch ook voor Den Haag Centraal.

Martijn Beekman.

Hij won twee keer de Zilveren Camera voor de beste nieuwsfoto van het jaar, in 1996 en 2007.

Meer foto’s zijn te zien op: www.koninklijkhuis.nl

Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s. 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van