Projectontwikkelaars willen door met Escher in de ambassade

De ontwikkelaars IQNN en Zadelhoff willen alsnog een museum-hotel realiseren in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Ook het Kunstmuseum wil dat nog steeds.

Door

Dat zeggen de betrokken partijen tegen Den Haag Centraal, dat onderzoek deed naar het eerdere vastlopen van het Escherproject. De Haagse ontwikkelaar IQNN, zelf gevestigd op het Voorhout, begrijpt nog altijd niet waarom de gemeente twee jaar geleden de stekker uit het project trok.

“Natuurlijk, de vraagprijs moet wat omlaag, en ja, er is een asbestprobleem. Maar dat is echt geen showstopper,” zegt Albert Jan Gerritsen van IQNN. Hij kondigt bovendien aan dat Zadelhoff, het bedrijf van de flamboyante multimiljonair Cor van Zadelhoff, graag wil investeren in het project. “Hij wil dolgraag aan boord komen,” volgens Gerritsen.

Maarten Feilzer, CEO van Zadelhoff, bevestigt dat zijn bedrijf geïnteresseerd is. “Het is een mooi project, waar wij graag aan deelnemen. Wij doen veel op het gebied van hergebruik van bijzondere oude panden, vooral als we er ook een maatschappelijke of culturele functie aan kunnen geven.” Ook Benno Tempel, directeur van het Kunstmuseum waar het huidige Escher in het Paleis onder valt, blijft geloven in ‘Escher in de ambassade’. “Ik heb nog steeds het idee dat we eruit kunnen komen,” zegt hij.

Reconstructie Escher-project

Uit een reconstructie die Den Haag Centraal maakte op grond van gesprekken en documenten, verkregen via een beroep op de Wob (nu: Wet open overheid), blijkt dat het project telkens miljoenen tekortkomt. Mede de hoge verkoopprijs van 11,5 miljoen euro die de gemeente hanteert, maakt het project bijna onmogelijk.

Daarnaast speelt volgens de betrokken ontwikkelaars een rol dat na het gedwongen aftreden van wethouder Richard de Mos in 2019 alles waar hij zich sterk voor had gemaakt in een kwade reuk kwam te staan. Wat het Escher-plan betreft was dit onterecht, want het dossier speelt geen rol (meer) in het justitiële onderzoek naar de handel en wandel van de oud-wethouder.

 

Deze unieke kans voor het Museumkwartier moeten we niet laten lopen
Richard de Mos, fractievoorzitter Hart voor Den Haag

 

De Mos, nu fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, roept de aanstaande coalitie op met de marktpartijen in gesprek te gaan. “Deze unieke kans voor het Museumkwartier moeten we niet laten lopen. Hart voor Den Haag gaat ervan uit dat de onderhandelende partijen creatief zijn in het meedenken met IQNN.”

De Mos verwacht dat het project kan worden vlot getrokken als de gemeente genoegen neemt met een lagere verkoopprijs en de jaarlijkse subsidie van ruim 400.000 euro voor tien jaar wil garanderen. Verder vindt hij dat de stad nog altijd recht heeft op compensatie van het rijk voor het gesloten Binnenhof, waarmee het plan gefinancierd zou kunnen worden. De oud-wethouder zegt te rekenen op ‘daden in het coalitieakkoord’.

Waarom komt het Escher-project niet van de grond? Lees deze week een grote reconstructie op basis van interne stukken in de (papieren) editie van Den Haag Centraal.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van