Wytske Postma, CDA: ‘Verkeersveiligheid móet in het regeerakkoord’

Stapt u straks met een groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 17 maart bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 12 (slot): Wytske Postma (43), nummer 19 op de lijst van het CDA.

Door

Wytske Postma (43), nummer 19 op de lijst van het CDA, is nu: Tweede Kamerlid voor het CDA

 

Hoe Haags bent u eigenlijk?

Wytske Postma: “Ik ben geboren in West-Friesland, maar woon al twintig jaar in Den Haag. En nu met veel genoegen in Ypenburg. Heb je het winkelcentrum weleens bij avond gezien? Het effect van de lichtbakens op de torens is heel sfeervol. Ook als ik niet gekozen word, blijf ik gewoon hier wonen.”

Waar hebt u zich in de Kamer mee beziggehouden?

“Ik ben halverwege de zittingsperiode binnengekomen, als opvolger van Hanke Bruins Slot. Ik houd mij vooral bezig met mobiliteit, infrastructuur, verkeersveiligheid en werkgelegenheid. Eerder werkte ik bij de ANWB, dus ik heb ervaring op dit gebied. Vorig jaar heeft de Kamer een initiatiefnota van mijn hand over huftergedrag in het verkeer aangenomen. Hardrijden, telefoneren en appen onder het rijden, achter het stuur na lachgas te hebben gebruikt – de pakkans moet veel groter worden.”

Kunt u ook specifiek voor deze regio iets bereiken?

“Ik heb mij bijvoorbeeld beziggehouden met de geluidsschermen langs de snelwegen A4, A12 en A13. Het vrachtverkeer nam de afgelopen jaren toe en daarmee ook de geluidsoverlast. De geluidswerende maatregelen moeten daaraan worden aangepast, zeker ook als er wegen worden verbreed. Ik volg de plannen voor de nieuwe lightrailverbinding tussen de Binckhorst en Zoetermeer ook op de voet. Randstadrail is een succes, dat moet zo blijven. Ik maak me ook sterk voor de status van het NS-station Ypenburg. Het is beter als daar weer intercity’s gaan stoppen.”

 

Hoe gaan we het land opnieuw inrichten? Wat mij betreft, moeten er minder flexbanen en meer vaste contracten komen.
Wytske Postma

Welke coalitie moet er volgens u komen?

Wytske Postma: “Een met het CDA erin; als je regeert, zit je aan tafel. Het wordt een puzzel, dat wel. Het moet vooral een stabiele coalitie worden die zich gaat richten op het Nederland van na de coronapandemie. Hoe gaan we het land opnieuw inrichten? Wat mij betreft, moeten er minder flexbanen en meer vaste contracten komen. En de verkeersveiligheid moet in het regeerakkoord. Zelfs vorig jaar nog 680 verkeersdoden. Dat cijfer moet omlaag.”

Wie moet er premier worden?

“Ik ga voor Hoekstra! Wopke en Wytske, haha. Ikzelf in het kabinet? Als ik aan de slag mag met verkeersveiligheid, dan altijd. Maar eerst maar eens gekozen worden. Er schuiven mogelijk Kamerleden door naar het kabinet, maar daar staat tegenover dat er ook kandidaten omhoog kunnen komen door voorkeurstemmen. Het wordt spannend.”

DHC stelt bekende en minder bekende Haagse Tweede Kamerkandidaten aan u voor. Deze portretten en ander (lokaal) verkiezingsnieuws leest u in onze online special. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op DHC. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van