Verdeeldheid over sloop sociale huurwoningen in Heesterbuurt

In de Heesterbuurt gaan bijna vierhonderd sociale huurwoningen tegen de vlakte. Onvermijdelijk, zegt de woningcorporatie. De huurders zijn verdeeld.

Door

Het gaat om de woonblokken rondom het Weigeliaplein, Complex 70 genaamd. Haag Wonen is eigenaar van de 395 sociale huurwoningen in het honderd jaar oude complex in de Heesterbuurt. Volgens de corporatie verkeren de huizen in te slechte staat om te renoveren. ‘Ze zijn verouderd en uit de tijd geraakt,’ schrijft Haag Wonen aan de gemeenteraad. De corporatie wil het complex vervangen door nieuwbouw. Het nieuws leidde eind vorig jaar tot de nodige beroering onder bewoners. Vier oppositiepartijen eisten opheldering.

Inmiddels schaart het college van B en W zich achter de sloopplannen. ‘Op basis van de door Haag Wonen uitgevoerde onderzoeken blijkt dat renovatie van dit complex geen realistische, betaalbare en duurzame optie is,’ antwoordde het college vorige week op schriftelijke vragen. Haag Wonen heeft in 2017 laten uitzoeken hoe haalbaar renovatie zou zijn. ‘De woningen in het complex voldoen bij lange na niet aan het kwaliteitsniveau dat vandaag de dag als toekomstbestendig wordt getypeerd,’ concludeert een extern bureau. De renovatie zou twee à drie jaar duren en bewoners zouden tijdelijk moeten verkassen. De winst van zo’n operatie is beperkt, aldus het bureau. ‘Wanneer de woningen in de toekomst gasloos gemaakt moeten worden, is er een extra ingreep noodzakelijk.’

Mager

De linkse oppositie is niet overtuigd. “Ik vind de argumentatie mager,” zegt HSP-raadslid Peter Bos, die de schriftelijke vragen had ingediend. “De noodzaak is mij niet duidelijk.” Hij noemt de Notenbuurt, waar na protest de sloop van driehonderd woningen niet doorging. “Daar ligt nu een renovatieplan dat door zeventig procent van bewoners wordt gesteund,” aldus Bos. Hij zal de kwestie opnieuw agenderen in de gemeenteraad. Ook SP-fractievoorzitter Lesley Arp heeft grote twijfels. “Er wordt beweerd dat de woningen niet meer voldoen aan de eisen van ze tijd. Ik vraag me af of dit soort rapportages de wensen van de huidige bewoners reflecteren. Willen zij wel een grotere woning en een nieuwe badkamer?”

 

De voorstanders durven hun mond niet open te trekken.
Bewoner Complex 70

 

De huurders van Complex 70 zijn verdeeld. De bewonerscommissie, met wie Haag Wonen om tafel zit, gaat niet akkoord met sloop. ‘De meeste bewoners hebben het naar hun zin in hun woning, alleen het achterstallig onderhoud is een heikel punt,’ licht de commissie per mail toe. ‘Daarbij is de buurt een uniek stukje stad en het zijn betaalbare sociale woningen. Daar zijn er niet meer veel van.’ Hoe groot het verzet is, ligt aan wie je het vraagt. Volgens Haag Wonen gaat het om een kleine minderheid. Van de 250 huishoudens die de corporatie telefonisch sprak, zou 8 procent tegen de sloopplannen zijn, 12 procent ‘enthousiast’ en de rest neutraal. Op haar beurt hield de bewonerscommissie een stemming via de mail. De uitkomst was fiftyfifty. Het comité houdt het erop dat een meerderheid tegen is.

Weigeliaplein in Heesterbuurt

“De voorstanders durven hun mond niet open te trekken,” zegt een bewoner die anoniem wil blijven. “Ons wooncomfort is laag. Het is gehorig, slecht geïsoleerd, er is geen goede ventilatie. In de muren zitten scheuren. Het wordt onderhand gevaarlijk. De kwaliteit is gewoon slecht.”

De bewoner begrijpt de zorgen van buren. Rond het Weigeliaplein betalen sommige huishoudens minder dan 400 euro huur per maand. Voor dat geld kunnen ze niet terugkeren in de nieuwbouw. “Alleen vergeten ze dat na renovatie de huren ook omhooggaan. En voor hoelang renoveer je? De kans bestaat dat we over twintig jaar weer in hetzelfde schuitje zitten.”

Urgentie

‘Ook met grondig renoveren kunnen we helaas nooit het comfort bieden wat van een moderne, prettige woning verwacht mag worden,’ verklaart Haag Wonen in een reactie. ‘We gaan graag met de bewonerscommissie verder in gesprek om inzichtelijk te maken waarom dit voor onze bewoners de beste beslissing is.’ Na vertrek krijgen de huurders een urgentieverklaring, die voorrang geeft op een sociale huurwoning. Over de mogelijkheden om terug te keren in de nieuwbouw wordt gesproken. ‘Wij nemen uitgebreid en zorgvuldig de tijd voor onze bewoners en helpen hen de komende jaren bij het vinden van een nieuw thuis.’ De eerste sloopfase staat in 2023 gepland.

Meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van