Nergens kochten beleggers zoveel woningen als in Den Haag

Particuliere vastgoedbeleggers kochten vorig jaar een recordaantal woningen. Nergens was hun bedrijvigheid relatief zo groot als op de Haagse woningmarkt.

Door

In Den Haag werd 40 procent van alle woningen door een particuliere investeerder gekocht, meldt consumentenprogramma ‘Kassa’ op basis van onderzoek van het Kadaster. In de vier grote steden was dat gemiddeld 34 procent. Belangrijke kanttekening: ongeveer de helft van de transacties was tussen investeerders onderling. Die woningen werden dus niet ‘onttrokken’ aan de markt voor woningzoekenden.

Vooral in het laatste kwartaal sloegen investeerders hun slag. Maar liefst 51 procent van alle verkopen in Den Haag was aan een belegger, beduidend meer dan in Amsterdam (35 procent) en Utrecht (40 procent). De eindspurt laat zich eenvoudig verklaren. Sinds 1 januari geldt een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers: 8 in plaats van 2 procent.

 

Liefst 70 procent van alle aankopen in Laak werd vorig jaar gedaan door investeerders

 

Voor woningzoekenden is vooral relevant hoeveel huizen voor hun neus zijn weggekaapt door investeerders. Dat zijn er één op de vijf, blijkt uit het Kadasteronderzoek. Bij 21 procent van alle transacties in Den Haag verkocht een ‘eigenaar-bewoner’ (eigenaar die zelf in de woning woont) aan een particuliere belegger. In de drie andere grote steden was dat 18 procent.

Starters

‘Als in een wijk meer dan 25 procent van de huizen in handen is van particuliere investeerders, zien we dat starters nauwelijks nog een woning kunnen kopen,’ zei Paul de Vries van het Kadaster in de uitzending van ‘Kassa’. ‘En er komen steeds meer van dat soort wijken bij.’ In Den Haag zijn dat Laakkwartier, Rustenburg-Oostbroek, Leyenburg, Moerwijk en Transvaal.

In Laak, waar ‘Kassa’ op reportage ging naar aanleiding van eerdere berichtgeving in Den Haag Centraal, hebben beleggers een grote slag geslagen. Liefst 70 procent van alle aankopen werd vorig jaar gedaan door investeerders. Ook als je de onderlinge handel tussen beleggers wegstreept, blijft hun aandeel enorm. In 40 procent van de gevallen verkocht een eigenaar-bewoner zijn woning aan een particuliere investeerder.

 

De Tweede Kamer stemde vorige week in met opkoopbescherming

 

Nog nooit kochten beleggers zoveel woningen, becijfert het Kadaster. Vorige week stemde de Tweede Kamer in met een aangepaste woningwet, waarin per amendement een ‘opkoopbescherming’ is opgenomen. Die geeft gemeenten de ruimte om een vergunningplicht op te leggen aan bepaalde straten of buurten. Kopers mogen hun woning dan vijf jaar lang niet verhuren, is het idee. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen het amendement.

Verkamering

Een aanzienlijk deel van de investeringspanden wordt per kamer verhuurd. De gemeenteraad trapte vorig jaar op de rem bij deze ‘verkamering’. Vergunningen worden voor nu geweigerd. Naar verwachting gaat deze zomer het nieuwe kamerverhuurbeleid in. In wijken die ‘kwetsbaar’ zijn of waar al 5 procent van de woningen is verkamerd, mag er dan niks meer bij.

Het is niet genoeg, zegt wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) in een reactie tegen Kassa. Hij wil dat de huren in de vrije sector worden gereguleerd. Ook pleit hij, net als veel van zijn collega’s, voor een verhuurdervergunning. Daarmee kan de gemeente optreden tegen onfatsoenlijke of malafide verhuurders. ‘Wij staan klaar om dit direct in te voeren.’

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van