Richard de Mos lijsttrekker Hart voor Den Haag

Richard de Mos is vrijdagavond unaniem gekozen tot lijsttrekker van Hart voor Den Haag voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Hij had geen tegenkandidaat.

Door

Met groot applaus, ballonnen en ronkende filmpjes werd Richard de Mos vrijdag onthaald als lijsttrekker van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De slogan van hun campagne is: ‘Den Haag verdient beter’. Volgens de leider van de partij ‘piept en kraakt het in de stad’. De partij heeft nog geen verkiezingsprogramma, maar de belangrijkste kwesties die moeten worden aangepakt, zijn volgens De Mos: de woningnood, veiligheid en bereikbaarheid. Ook moet de stad zo mogelijk groener.

Op de avond van de bijeenkomst was het precies twee jaar geleden dat de Hart voor Den Haag-wethouders De Mos en Rachid Guernaoui van hun bed werden gelicht op verdenking van corruptie. Onlangs kwam naar buiten dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak tegen beide mannen inderdaad doorzet, alleen zal die pas na de verkiezingen voor de rechter komen. De hele kwestie maakte dat De Mos twee keer nadacht of hij lijsttrekker wilde worden.

“Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is alsof je een wedstrijd speelt zonder eerlijke scheidsrechter. Maar als je niet tegen een stootje kan, moet je niet aan de politiek beginnen. Toen we gedwongen langs de zijlijn stonden, zagen we hoe erg onze aanpak nodig is. Een frisse wind! Onze kiezers moeten er van uit kunnen gaan dat hun stem wordt gehoord, niet gesmoord.”

Pluche

In zijn speech haalde Richard de Mos uit naar zijn voormalige coalitiegenoten. “De VVD, ooit een partij voor ondernemers, heeft zich laten gijzelen door D66 en GroenLinks. Het is pluche boven principe.” De verkiezingsprogramma’s van D66 en de PvdA – de laatste kwam in het college ter vervanging van Hart voor Den Haag – lezen volgens de partijleider als een ‘draaiboek van een incassobureau’.

Iedereen in de zaal, zo’n 150 man, werd opgeroepen lid te worden. Zij die ‘het wat breder hebben’ zijn uitgenodigd bij het eerste campagnediner dat gepland staat in november bij Simonis: 250 euro per bord. Overigens hoeft de nog te benoemen campagneleider niet op de kleintjes te letten. De Mos: “We hebben al een tonnetje in de campagnekas.”

Meer over de bijeenkomst van Hart voor Den Haag en de presentatie van het VVD-verkiezingsprogramma leest u donderdag in de krant.

Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van