Arnoud van Doorn niet langer verdacht na aanhouding nabij Rutte
Raadslid Arnoud van Doorn wordt niet langer verdacht van ‘voorbereiding van een ernstig misdrijf’. Persoonsbeveiligers van Mark Rutte hielden hem zondag aan omdat hij ‘verdacht gedrag’ zou hebben vertoond in de buurt van de demissionair premier.
De zaak is geseponeerd, maakte het Openbaar Ministerie woensdagmiddag bekend.
De veiligheid van Rutte ligt onder een vergrootglas gezien de bedreigingen die er vanuit het criminele milieu zouden zijn. Agenten van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging pakten Van Doorn op bij een sportschool op het Willem Royaardsplein in het Benoordenhout. In zijn gedrag zagen de beveiligers een ‘poging inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden’.
Kort na zijn verhoor werd Van Doorn maandag vrijgelaten. Daarmee is hij langer vastgehouden dan de toegestane negen uur, stelt zijn advocaat in een persbericht. Het raadslid zat naar eigen zeggen 32 uur in beperking.
Ik ben daar vrijwel dagelijks. Dat weten ze. Puur pestgedrag
De bizarre episode berust op een misverstand. Van Doorn was in de wijk voor een bezoek aan zijn moeder. Vooraf dronk hij koffie op een terras en informeerde hij bij de sportschool naar de tarieven. Rutte frequenteert het plein geregeld en was op dat moment ter plekke. ‘In het belang van diens veiligheid besloot de DKDB de man onmiddellijk aan te houden,’ verklaar het OM. Ook verdacht vonden de agenten de aandacht die Van Doorn schonk aan een geparkeerde BMW, mogelijk een beveiligingsauto.
‘Achterdocht en angst’
In een persbericht spreekt zijn advocaat van een ‘premature’ aanhouding, verricht door een politieapparaat dat ‘bevangen [is] door achterdocht en angst’. “Ik ben daar vrijwel dagelijks,” laat Van Doorn weten. Hij zegt Rutte geregeld op het plein tegen te komen en te groeten. “Dat weten ze. Puur pestgedrag.” Hij is van plan een klacht en een schadeclaim in te dienen.
Het nieuws van zijn aanhouding kwam dinsdag via het AD naar buiten. Toevallig kreeg het raadslid dezelfde dag het vonnis te horen in een andere justitiële aangelegenheid. De rechtbank acht hem schuldig aan opruiing tot geweld. Reden zijn drie tweets die Van Doorn in 2018 en 2019 verstuurde, waarin hij de hoop uitsprak dat Allah ‘de zionisten’ zou ‘vernietigen’. Hij kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd.
Dit artikel is op donderdag 30 september geüpdatet met het nieuws dat het OM de zaak heeft geseponeerd.