Rekenkamer Den Haag: Amare veel duurder dan gemeld

Het draaiend houden van het nieuwe cultuurgebouw Amare kost veel meer dan de gemeente tot nu toe wil toegeven. De Rekenkamer Den Haag tikt het college van B en W daarover op de vingers.

Door

Door het schuiven met geld ‘neemt het zicht voor de gemeenteraad op beschikbare structurele dekkingsmiddelen voor het OCC (Amare, red.) en op de totale bijdrage van de gemeente aan de bedrijfsexploitatie (…) af’, schrijft Rekenkamer-voorzitter Manus Twisk in een tussentijdse rapportage.

Afgezien van allerlei bouwkwesties is het laten draaien van het gebouw, de exploitatie, hét grote hoofdpijndossier op het stadhuis. Er moet jaarlijks veel geld bij, namelijk 2,7 miljoen euro. Volgens B en W valt dat mee, omdat Amare daarmee in de middenmoot zou zitten wat subsidies aan theatercomplexen betreft.

Maar de Rekenkamer is het daar niet mee eens. Als alle bijdragen aan de zaaldirectie DMC worden meegeteld, kom je uit op bijna acht miljoen euro subsidie. Daarmee bestaat de omzet van DMC voor ruim de helft uit geld van de belastingbetaler. Dat wil zeggen dat Amare niet in de middenmoot zit, maar bijna het zwaarst gesubsidieerde cultuurgebouw van Nederland is; alleen het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam krijgt in verhouding meer overheidsgeld.

Groot rapport over Amare

Opvallend is dat de Rekenkamer het college van B en W plotseling op deze manier corrigeert. De instelling werkt namelijk aan een groot rapport over Amare. Dat is vertraagd geraakt omdat de ‘ambtelijke wederhoor’ veel tijd in beslag nam. Eerder ondervond de Rekenkamer ook tegenwerking uit het stadhuis. Nu merkt Twisk in zijn brief op dat hij met zijn interventie ‘invulling geeft aan de ambitie de raad ook te willen ondersteunen bij actuele vraagstukken’. De raadscommissie ruimte vergadert op woensdag 27 mei over Amare.

De partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos wacht die bespreking niet af en heeft al schriftelijke vragen ingediend. ‘De Haagse Rekenkamer geeft het college hier een zeer terechte maar pijnlijke tik op de vingers en betrapt het stadsbestuur op de zoveelste leugen in dit dossier,’ aldus raadslid Nino Davituliani op de site van haar partij.

Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.

 

Standaardportret
Bekijk meer van