Parkeergarage Kijkduin 2,2 miljoen duurder

De bouw van de nieuwe parkeergarage in Kijkduin Bad wordt 2,2 miljoen euro duurder omdat de ingang een paar meter is verplaatst. Ook de inrichting van de buitenruimte gaat meer kosten. Daarvoor vraagt wethouder Anne Mulder de gemeenteraad om 1,6 miljoen euro extra.

Door

Oorspronkelijk was de ingang van de fiets- en autoparkeergarage gepland op het terrein van Hotel NH Atlantic in Kijkduin. Daar zou ook een ondergrondse aftakking komen naar de garage van de accommodatie zelf. Dat gaat niet door omdat de gemeente en projectontwikkelaar BoHa, verantwoordelijk voor de verbouwing van het hotel, geen overeenkomst bereikten over de benodigde grond. Naast ruimte voor de garage-entree, zou ook een stuk grond nodig zijn voor een werkplaats tijdens de bouw.

De problemen met de garage begonnen al in 2019. Naast het conflict met BoHa speelde ook de stikstofproblematiek, waardoor de benodigde vergunningen werden vertraagd. In september 2020 besloot toenmalig wethouder Boudewijn Revis het plan ‘on hold’ te zetten. Hij wilde aan alternatieven gaan werken.

Dat alternatief is er nu. Het grootste verschil met het oude ontwerp is dat de hele zaak een paar meter is opgeschoven. De garage komt nu helemaal op gemeentegrond te liggen. Dat schrijft wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) aan de gemeenteraad. Een aftakking naar een garage onder het nieuwe hotel is nog steeds mogelijk, maar dat is ‘aan BoHa zelf’. Mulder schrijft dat de gemeente nog steeds wil samenwerken, maar dat de aanleg van de garage ‘niet meer afhankelijk [is] van de keuze en medewerking van BoHa’. De bouw begint in september 2022. De oplevering wordt in december 2023 verwacht. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk om het strandseizoen heen worden gepland.

Buitenruimte Kijkduin Bad

Om de parkeergarage ook echt aan te kunnen leggen, heeft Mulder 2,2 miljoen euro extra nodig. In zijn brief vraagt hij de gemeenteraad om in de begroting deze extra ruimte te bieden. Ook is er 1,6 miljoen extra nodig voor de herinrichting van de buitenruimte in Kijkduin Bad. Na reacties op het eerste ontwerp zijn er aanpassingen gedaan, zoals de vervanging van de speelboot en de herinrichting van het Deltaplein. De wethouder schrijft dat in het nieuwe ontwerp alle openbare functies op gemeentegrond zullen liggen, zodat er niet weer een conflict kan ontstaan met BoHa. Dat betekent dat de ontsluitingsweg iets wordt verplaatst.

Het inrichtingsplan moet begin volgend jaar klaar zijn, zodat de werkzaamheden in 2023 kunnen starten. De boulevard en het Deltaplein moeten klaar zijn vóór het strandseizoen van 2024. Ondertussen is ontwikkelaar FRED met de tweede fase van de vernieuwing van het winkelcentrum, de horeca op de boulevard en bovenliggende appartementencomplexen begonnen. De eerste woningen zijn eind mei 2020 opgeleverd en de eerste winkels zijn in juli geopend.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van