Route drastisch ingekort: bus 25 voorlopig niet meer naar centrum

De route van bus 25 is aanzienlijk ingekort. Deze lijn reed tussen Vrederust en de Grote Markt, maar rijdt sinds vandaag alleen nog maar tussen Vrederust en het HagaZiekenhuis Leyenburg.

Door

Alle haltes tussen Leyenburg en de binnenstad zijn voorlopig vervallen. De reden is dat de HTM al langere tijd kampt met ‘grote vertragingen’ op bus 25. Volgens het vervoersbedrijf worden deze veroorzaakt door de werkzaamheden op het Veluweplein, waar de gemeente momenteel groot onderhoud uitvoert.

Hoewel lijn 25 zelf niet over het Veluweplein rijdt, maakt de bus wel gebruik van de meest voor de hand liggende omleidingsroute, namelijk de Vreeswijkstraat en het Soestdijkseplein. Het verkeer staat hier regelmatig vast. ‘De kwaliteit van onze dienstverlening aan de reizigers staat daarmee onder grote druk, want de vertraging loopt geregeld op van vijftien minuten tot een halfuur. Ook heeft dit grote gevolgen voor de dienstregeling van andere buslijnen. Buschauffeurs wisselen namelijk tijdens hun dienst van buslijn. Het oponthoud op bijvoorbeeld bus 25 vertaalt zich dan door naar een vertraging op bus 21 (Vrederust – Scheveningen, red.). Daarnaast komen de rusttijden van onze buschauffeurs in het geding. Wij zien daardoor helaas geen andere mogelijkheid dan om maatregelen te nemen,’ zo schrijft de HTM in een toelichting.

Nieuwe route bus 25

Vanaf deze week rijdt lijn 25 de normale route tussen de Lozerlaan in Vrederust en de halte Leyweg. Van daaruit rijdt de bus rechtstreeks naar het busstation Leyenburg, waar het voorlopige eindpunt is. Reizigers die naar de Haagse Markt willen, kunnen daar overstappen op tram 6. Reizigers naar het HMC Westeinde en het centrum stappen over op tram 4.

De werkzaamheden op het Veluweplein zouden aanvankelijk in december worden afgerond, maar volgens de HTM is duidelijk dat het werk ‘veel langer gaat duren’. Wanneer lijn 25 weer naar de binnenstad gaat rijden, is nog niet bekend.

Lijn 26

De HTM heeft ook ingegrepen op de route van lijn 26 (Kijkduin – Voorburg), zij het veel minder drastisch. Deze buslijn maakt voorlopig gebruik van een kleine omleiding. De haltes Barneveldstraat, De la Reyweg en Soestdijkseplein zijn vervallen. Op de hoek Vreeswijkstraat/Soestdijksekade is een tijdelijke halte. ‘HTM betreurt het deze maatregelen te moeten treffen waarmee we reizigers duperen,’ besluit de vervoerder.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van