Dak ADO-stadion onveilig bij storm

Het dak van het ADO Den Haag-stadion is niet veilig als het hard waait. De bevestiging van een aantal dakplaten voldoet niet bij windkracht acht of meer.

Door

Daardoor mag ADO Den Haag bij storm geen thuiswedstrijden spelen in het Bingoal Stadion in het Forepark, zo maakte de gemeente vrijdag bekend. Het stadsbestuur verwacht dat herstelwerkzaamheden aan het ADO-stadion tot en met de zomer duren. “Er wordt nu hard gewerkt aan verbetervoorstellen,” stelt wethouder Saskia Bruines (D66, financiën).

“Zo is er windtunnelonderzoek nodig om een nauwkeurig beeld te krijgen van de windbelastingen. Het doel is om zo snel mogelijk met het herstelwerk te beginnen, want we willen natuurlijk dat onze club in zijn eigen stadion kan spelen.”

ADO Den Haag, dat het stadion huurt van de gemeente, heeft het nieuws ‘met verbijstering ontvangen’. Dat komt omdat er twee jaar geleden nog een onderzoek plaatshad, waarna geconcludeerd werd dat het ADO-stadion voldeed aan alle wettelijke veiligheidseisen. Dat onderzoek werd ingesteld nadat in 2019 een deel van het dak van het stadion van AZ in Alkmaar instortte.

Eunice beschadigt ADO-stadion

In februari 2022 gebeurde er in Den Haag toch iets vergelijkbaars: een deel van het dak van het Bingoal Stadion (toen nog Cars Jeans Stadion) raakte zwaar beschadigd door storm Eunice. Tegelijk met de herstelwerkzaamheden van het dak werd er een vervolgonderzoek ingesteld naar de bevestiging van de andere dakdelen.

Het externe constructiebureau concludeert nu dat ‘het dak op onderdelen niet aan de gestelde wettelijke kaders voldoet’.

De club schrijft in een reactie dat het ‘nog te voorbarig [is] om iets te zeggen over de exacte consequenties’. Daarover gaat ADO in gesprek met de gemeente en de supportersvereniging. De eerstvolgende thuiswedstrijd van ADO Den Haag is op vrijdag 13 januari, dan komt MVV Maastricht op bezoek in de hofstad.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van