Storm Eunice: schade aan kerktoren en ADO-stadion

De storm Eunice heeft vrijdag flink huisgehouden in de Haagse regio. De ernstigste incidenten deden zich voor bij de Elandstraatkerk en het ADO-stadion.

Door

Een van de twee torenspitsen van de monumentale rk-kerk aan de Elandstraat is instabiel, bleek tijdens de storm. Dat is zaterdagochtend na onderzoek door de gemeente ook bevestigd. De spits wordt zaterdagmiddag provisorisch hersteld, zegt Alex Keijzer van het kerkbestuuur. “Als de spits weer stabiel is, gaan we bekijken wat er verder nog moet gebeuren.” De kerk blijft zondag dicht, waardoor de Eerste Communie van een aantal kinderen moet worden uitgesteld.

 

Tijdens de storm bewoog de noordelijke spits (zijde Da Costastraat) zichtbaar. Tevens woei er een kleine sierdakkapel (‘lucarne’) af, die gedeeltelijk op een auto viel in de Elandstraat. Brandweer en politie zetten de omgeving af; circa veertig huizen werd ontruimd. De spits overleefde de storm, maar bij het onderzoek ‘is geconstateerd dat er reparatiewerkzaamheden moeten plaatsvinden. Dit gebeurt in overleg tussen de gemeente en het kerkbestuur’, meldde de brandweer zaterdagmorgen. Niet alle omwonenden konden zaterdagmorgen al naar huis.

Bericht in codetaal van de brandweer.

Ook burgemeester Jan van Zanen liet zich toen op de hoogste stellen. Brandweer-commandant Ester Lieben berichtte er op Twitter over in codetaal: ‘Burg @jan van zanen laat zich bijpraten door Copi deelnemers incl BoWoTo over de stavaza stabiliteit torenspits kerk Elandstraat’. Ze leverde later een handleiding: ‘Burg = burgemeester, Copi = coördinatie team@plaats incident, BoWOTo = bouw- en woningtoezicht’. En ‘stavaza’ = stand van zaken.

ADO deels dakloos

De storm richtte zware schade aan aan het dak van het ADO-stadion. Delen van de metalen dakbedekking raakten los en wapperden als rafelig zilverpapier in de storm. De vraag is of de eerstvolgende thuiswedstrijd (25 februari tegen Telstar) in het Cars Jeans Stadion kan worden gepeeld. ‘ADO Den Haag onderzoekt de komende dagen samen met de gemeente en brandweer wat de gevolgen zullen zijn voor de komende thuiswedstrijden. De veiligheid voor alle bezoekers staat voorop en de verwachting is dat binnen enkele dagen duidelijkheid gegeven wordt over de wedstrijd van vrijdag 25 februari,’ meldde de clubleiding zaterdag. Na verwijdering van de losliggende beplating  bleek dat er groot gat in het stadiondak zit. De dakspanten lijken de storm wel goed te hebben doorstaan.

Zaterdag bleek hoe groot de schade aan het stadiondak is. | Foto: ADO Den Haag

Na eerdere problemen met het AZ-stadion in Alkmaar en De Goffert in Nijmegen, is dit het derde stadion dat niet tegen een zware vorm van belasting bestand blijkt.

Torens als bakens

Tijdens de storm maakten veel wijkbewoners en Hagenaars zich zorgen om de in 1892 voltooide Elandstraatkerk, die met zijn twee torens een baken in de stad is. Op Twitter verschenen veel verontruste en later opgeluchte berichten. ‘Een schietgebedje doen voor monumentale rooms-katholieke kerk aan Elandstraat. Hoop dat torens deze storm doorstaan,’ aldus journalist Hans Hemmes, vrijdagavond. En gemeenteraadslid Richard de Mos: ‘Ik duim met elke zeeheld uit het #Zeeheldenkwartier dat het goed komt met de karakteristieke kerktoren in de Elandstraat’.

De kruisvormige Elandstraatkerk vanuit de lucht. | Archieffoto Gemeente DH

De kerk van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (officiële naam), behorend tot de fusieparochie van Maria Sterre der Zee (Den Haag-Noord) is een rijksmonument. Het godshuis geldt als het belangrijkste werk van architect Nicolaas Molenaar, die net als zijn leermeester Pierre Cuypers vele neogotische kerken bouwde.

De brandweer maakt verder melding van vele omgevallen bomen en  weggewaaide stukken dakbedekking. In de Goudenregenstraat viel een boom op de bovenleiding van lijn 12. De straat is afgezet geweest. De strandtenten hebben de storm goed doorstaan, mede doordat extra zandwallen waren opgeworpen en paviljoens waren verstevigd. Op de Kranenburgweg kwam een groot pakket dakpannen als een stenen waterval naar beneden.

 

Standaardportret
Bekijk meer van