Onderzoek bestuurscultuur Wassenaar na collegecrisis

De burgemeester van Wassenaar stelt een onderzoek in naar de integriteit en de bestuurscultuur in het villadorp. Aanleiding zijn de opzienbarende uitspraken van een opgestapte wethouder.

Door

Het is opnieuw hommeles in De Paauw, het achttiende-eeuwse raadhuis waar het gemeentebestuur van Wassenaar zetelt. Eind november stapte de VVD uit de coalitie na onenigheid over de verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb), waarop het college van B en W al na vijf maanden viel. VVD-wethouder Caroline Klaver-Bouman stapte per direct op.

Dat er meer speelde, bleek twee weken later bij haar afscheidsspeech. Volgens Klaver-Bouman was er geen sprake van collegiaal bestuur en ‘lag de nadruk op het behoud van een wethoudersbaan en eigen projecten’. Eén wethouder zou ambtenaren en politici ‘uitermate bedreigend’ hebben bejegend en raadsleden en een inspreker hebben uitgemaakt voor ‘hoeren’ en ‘grote kut’, aldus de vertrokken wethouder. “Helaas bleek het destructieve gedrag van een van mijn collega’s geen incident maar structureel.”

Burgemeester Leendert de Lange heeft nu een extern onderzoek naar de bestuurscultuur in Wassenaar aangekondigd. De drie overgebleven wethouders zeggen zich ‘nadrukkelijk’ niet in de beleving van Klaver-Bouman te herkennen. Haar klachten gaan over Henri Hendrickx, wethouder van Hart voor Wassenaar. In een blog rept hij van ‘een even beschamende als Wassenaar onwaardige afscheidsspeech’ en noemt hij de VVD onbetrouwbaar. Zijn fractie reageerde eerder al verbijsterd op de uitlatingen van de vertrokken wethouder.

Bedorven verhoudingen in Wassenaar

Het borrelt al langer in de bestuurskamers van Wassenaar. De politieke cultuur heeft vaker ter discussie gestaan. Tien jaar geleden sprak een informateur van ‘bedorven’ verhoudingen. Die zijn niet verbeterd, moest waarnemend burgemeester Charlie Aptroot vijf jaar later constateren.

Gezien de uitspraken van Klaver-Bouman en andere signalen van een onveilige werksfeer is een onderzoek volgens burgemeester De Lange onvermijdelijk. Intussen mag Klaas Tigelaar, tot anderhalf jaar geleden burgemeester van Leidschendam-Voorburg, aan de slag als verkenner van een nieuwe coalitie. Hart voor Wassenaar heeft alvast besloten plaats te nemen in de oppositiebanken.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van